Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha az illetékes szervezetek nem tájékoztatnak, alternatív utakon kell indulni

Belső pr-es - és HR-es - bölcsesség, hogy ha nem tájékoztatod munkatársaidat, akkor munkaidejüket találgatásra fogják fordítani. Némileg hasonló a helyzet tágabb környezetben is: a hivatalos közlemények leértékelődnek, mert
- gyakran nem arról szólnak, ami a közösséget érdekli (ld. napjaink számos példáját könyvtáros szakmán belül s kívül)
- sőt a vélhetően tudatos dezinformálás is előfordul,
ezért a nem alaptalanul kíváncsiak alternatívákat kezdenek el kutatni. - Hasonlót próbál szerény eszközökkel a KIT is. (MG)

Beöntés, burokrepesztés, hasba könyöklés, gátmetszés - szavak, amik hallatán szinte mindenkinek összeszorul egy kicsit a gyomra. Aki átélte, annak azért, aki meg nem, annak a borzongástól. Eddig keveset lehetett tudni arról, hogy ezek a "szüléskatalizátorok" milyen sűrűn fordulnak elő a különböző intézményekben, ugyanis hivatalos, hozzáférhető statisztikák nem léteznek. Így azt sem tudni, milyen a "szülésélmény" a különböző osztályokon. Pleván Tímea gondolt egyet, elkezdett kérdőíveket gyártani, és mára több mint 12 ezer anyukától kapott válaszokat. Ugyan a statisztika még nem reprezentatív, de ettől még az "Ablak a világra" projekt link nők ezreinek adhat kapaszkodót/segítséget a legfontosabb kérdésekben.
Igen jelentős különbségek lehetnek a kórházak között, ha azt vizsgáljuk, hogy a szülészeteken milyen gyakori a császármetszés, hányszor élnek a burokrepesztés eszközével, hogy zajlik a vajúdástámogatás - és egyáltalán: kontaktusba kerülhet-e szülés után babájával az anya. Az "Ablak a világra" elnevezésű szülészeti adatbázis két éve indult, és sok-sok nő tapasztalataira alapozva segít eligazodni az ország szülészeti osztályai között. Megmutatja például, hogy a gyermekének a fővárosi "Honvédban" életet adó és a kérdőívet kitöltő 398 nő több, mint fele "császárral" szült; 67 százalék volt a burokrepesztések aránya; a válaszadók 42 százalékának esetében hasba könyökléssel "gyorsították fel a folyamatot"; 72 százaléknál végeztek gátmetszést.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról