Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha az információ lenne a hatalom, a könyvtárosok milliomosok lennének

"Ha az információ lenne a hatalom, akkor a könyvtárosok milliomosok lennének" -- hangzott el az Értéknövelő üzleti hírszerzés a vállalati gyakorlatban c. IIR-konferencián a múlt héten. A kijelentéssel ellentétben nehéz lenne a milliomos könyvtárosok nevét sorolni, de természetesen nem ez a lényeg. Hanem inkább az, hogy -- mivel a tudás a hatalom -- az inkább divatszinten emlegetett tudásmenedzsment nem kap lábra a hazai könyvtárakban, sem a szolgáltatásban, sem a szakmai menedzsmenten belül (van ugyan könyvtári hazai tudásmenedzsment-projekt, de a hatalomkultúrában gyakorlatilag fából vaskarika). A tudásmenedzsmentet a könyvtári stratégia (2002-2007) és a MITS is inkább csak deklarációk szintjén támogatja: bennük a fókusz a szépirodalom megőrzése és reprezentálása, ami nem baj, hanem édeskevés, melynek jól látható velejárója a könyvtárak folyamatos és stratégiai piacvesztése. S ez azért szomorú, mert a környezetváltozások nem most kezdődtek: - "...főleg informális csatornák igénybevétele a jellemző." - "Információkat kérnek és nem könyveket. ... Sokkal többféle igénnyel jönnek be, de nem tartózkodnak olyan hosszú ideig." - "Szinte teljesen eltűnt a motívumok közül az olvasmányajánlás, kultúraközvetítés, csökkent az emberi kapcsolatok jelentősége is." Mivel mindezek hét évvel ezelőtt jelentek meg (A könyvtárhasználati szokások változása az utóbbi tíz évben / Vidra Szabó Ferenc. In: Könyvtári Figyelő 1997/1. link ), -- és természetesen számos hasonló figyelmeztető forrást lehetne még felsorolni -- a könyvtári--döntéshozói reakcióképesség szintje (a NKÖM-ös sikerjelentések ellenére) alulmúlja a kívánatos szintet, ami a felelősség megállípításán valamint a tanulságok levonásán túl könyvtárügyi irányvonalváltást tesz szükségessé. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról