Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha már digitális archívumot készítünk, biztosítjuk-e azok 3 kontextusát?

Ebben a részben körbejárjuk, hogy miért fontos a megfelelő kontextus biztosítása a megőrzött adatok értelmezéséhez.
A modern digitális archívumok nemcsak megőrzik, prezentálják és elérhetővé teszik az adatokat, hanem kontextust is teremtenek közöttük. Csakhogy a történelmi és az archiválási kontextus nem ugyanaz. A nyers adatok egymáshoz fűződő viszonyát a metaadatok, a természetes nyelvfeldolgozás, az adatok időbeli relációja és a hálózati analízis határozza meg. A historikus kontextus abban segít, hogy megértsük az adatok keletkezési körülményeit.
A kontextus kategóriái a célentitás körül:
- információs rendszer: viszonyrendszer létesül az egyazon kategóriába tartozó dokumentumok, valamint a fogalmak és állítások értelmezéséhez szükséges elméletek között
- objektív vagy interszubjektív tényezők: egyén pozíciója a szervezeti hierarchiában, vagy objektumok egymáshoz viszonyított helyzete és elrendeződése, esetleg más objektumok létezése és hozzáférhetősége
- a cselekvő szubjektív állapota: ki honnan és milyen szempontból vizsgálja az eseményeket, illetve milyen a kapcsolat a cselekvő és az őt körülvevő világ között.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról