Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha már marketing... Nem nyomom le a torkodon az információt

Érettségi előtt valaki felajánlotta, hogy felkészít történelemből. Elmentem hozzá, és elém rakta a magyar történelemtudomány bibliográfiáját. Azóta sem találkoztunk. Ezek után talán túl didaktikus, ha megállapítjuk: a tájékoztatás alapja a használó igényeinek alapos ismeret. S a jó könyvtáros először a használóismeretben és nem a dokumentumuismeretben jártas. (Próbálok visszaemlékezni, hogy stúdiumainkban mekkora volt a két terület aránya egymáshoz képest.) Lehet, hogy a használóismeretünk alacsony szintje felelős gyenge elismertségünkért?
Persze, sok idézetet tudunk hozni, hogy a könyvtár, könyvtáros über alles, pl.: "Megtaláltam a pénztárcámban a legértékesebb dolgot: az olvasólegyemet." - Laura Bush; "A könyvtári költségvetés megnyirbálása recesszió idején olyan, mintha a kórházakat szorítanánk meg, járvány idején." - Eleanor Cumblehulme. De ezért tegyük szívünkre a kezünket, és pillantsunk a gyér számú felmérések eredményeire... A helyes fordítás talán az lehet: "A jó könyvtárak költségvetésének megnyirbálása..."
Öröm viszont, hogy helyenként mintha javulna a szakmai információ elérhetősége: van olyan szakmai konferencia, ahol nem fogy el notóriusan az idő a terjengős előadások után a kérdésekre, vagy a rendezvény után valamikor elérhetővé válnak a videók, a prezentáció anyagai, mondván: tessék, megnézheted az egész 4 és fél órás vágatlan videót. Vagy: elolvashatod sok héttel a konferencia, vándorgyűlés után a protokoll ízű beszámolót (vö.: csak a téma, réma nélkül), netán hangulatképek az eseményről, válogatás és információt hordozó tartalom nélkül.
Ha a használóismeret elterjed, ha megismerjük a marketinget, ha nem dokumentumainkra, hanem használóinkra fogunk figyelni, akkor a vágatlan anyag mellett a válogatott, legizgalmasabb, gondolatébresztő részletek kerülnek majd előtérbe szavakkal, képekkel, videóval - szinte szinkronban az elhangzással. Profi tájékoztatók lehetünk könyvtárosként. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): 50 gondolatébresztő idézet könyvtárakról és könyvtárosokról link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról