Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha nyílt hozzáférés, akkor fontosabbá válik az értékelés és az információgazdálkodás

A Kutatás 2.0 jelentőségét a felsőoktatási könyvtárak is felismerték. A kifejezés az információs és kommunikációs technológiák térnyerésével a tudományos kutatásban bekövetkezett változásokat jelöli. Nemcsak új távlatokat ígér, hanem kockázatokkal is jár, ezért nem várható, hogy rövid vagy középtávon radikális és rendszerszintű változásokat hozzon. Elterjedését akadályozza, hogy a bizalom és a tekintély megítélése a kutatók körében nem változott meg a technológia változásával, ami különösen igaz a közösségi médiára, amelynek minimális a felhasználása a tudományos eredmények közzétételére. A publikálás fő csatornái ugyanis továbbra is a lektorált folyóiratok.
Az információs műveltség és a Kutatás 2.0 egyaránt hangsúlyozzák a publikálás meglévő rendszerének kritikáját és a nyílt hozzáférés fontosságát. Ebben a kontextusban, az információs műveltségnek kevesebbet kellene foglalkoznia az információ visszakeresésének formális kérdéseivel, viszont több figyelmet kellene fordítania az értékelésre, az információmenedzsmentre és az adatok kezelésére. Mindeközben akár az is felmerülhet, hogy az információközvetítők újra szerepet kaphassanak a tudományos kommunikációban, igaz, az eddigiektől eltérő módon. (Az információs műveltség és a Kutatás 2.0; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról