Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha tényleg cél, hogy a hátrányos helyzetű fiúk tanuljanak meg olvasni

Társadalmi szinten olyan olvasási élményeket nyújtunk a [hátrányos helyzetű, fekete] gyerekeknek, mintha kocsmai vicceket mesélnénk a templomban [azaz a megcélzottak igényeihez egyáltalán nem illeszkedőt]. Aztán csodálkozunk, milyen kevés gyerek tud olvasni. Paulo Freire pedagógus és filozófus azt vallotta, hogy a tanításnak és a tanulásnak kétirányúnak kell lenni. A tanulók nem üres zsákok, amiket adatokkal kell megtöltenünk, hanem együtt kell megteremtenünk a tudást.
A tömeggyártású tananyagok és oktatáspolitika megkövetelik a diáktól, hogy úgy üljön, mint egy szobor, vagy néma csendben dolgozzon - ilyen környezetben gyakran elvesznek az egyéni tanulási szükségletek, kialszik a gyerekekben az érdeklődés és a szaktudás. Ez különösen igaz a fekete fiúkra.
A nekik írt gyerekkönyvek többsége komoly témákról szól, rabszolgaságról, polgárjogokról és életrajzokról. Az Egyesült Államokban a tanároknak alig két százaléka fekete férfi. A fekete fiúk többségét egyedülálló anyák nevelik fel. Vannak fekete kisfiúk, akik még soha nem láttak fekete embert olvasni. Vagy soha nem biztatta őket fekete ember az olvasásra. Milyen kulturális tényezők, milyen társadalmi azonosítási pontok vezethetnek rá egy fekete kisfiút arra, hogy olvasson?
Ezért alapítottam a Borbélybolt Könyvek céget. Ismeretterjesztő, nonprofit cég, ami gyermekbarát tereket hoz létre borbélyüzletekben. A küldetés egyszerű: segít abban, hogy a fekete kisfiúk olvasónak érezzék magukat. Sokan járnak közülük a borbélyüzletbe havonta egyszer-kétszer. Néhányan többet találkoznak borbélyukkal, mint saját édesapjukkal. A Borbélybolt Könyvek egy férfiközpontú térséggel köti össze az olvasást, és beletartozik a fekete férfiak és kisfiúk korai olvasásélménye is. Az identitásalapú olvasási program olyan gyermekkönyvek gondozott listáját használja, amit fekete fiúk ajánlottak. Ezek azok, amiket tényleg el akarnak olvasni.

Régebbi hírforrás(ok): Kedvezményt kap a fodrásznál az a gyerek, aki hangosan felolvas link ; Miben hasonlít a borbélyüzlet a könyvtárhoz? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról