Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hackathon - könyvtári célokra

Hackathonnak (hack-maratonnak) nevezzük az olyan meghatározott időkeretű (leggyakrabban 24-36 órás) eseményeket, ahol a résztvevők azért gyűlnek össze, hogy valamilyen technológiai projektet valósítanak meg, szakértőktől és egymástól tanuljanak, valamint innovatív megoldásokkal álljanak elő, amelyeket gyakran díjaznak is a rendezvény keretében. Noha a hackelés - a biztonsági sebezhetőségek kihasználása - negatív asszociációjú fogalom, a hackathonok esetében jellemzően már létező kódok módosítását vagy működőképes prototípusok készítését jelenti. A hackathonok és a hasonló események (idea fest, code jam, edit-a-thon, datathon, makeathon) fogalmát, célját és időtartamát a cikk egy táblázatban egyértelműsíti.
A hackathonok főiskolákon és egyetemeken való elterjedésével a könyvtárak is hangsúlyosabb szerepet kaptak e rendezvények szervezőiként vagy tartalomgazdáiként. A szerzők a vonatkozó szakirodalom alapján két kategóriát különböztetnek meg: amikor a könyvtár házigazdaként funkcionál, és amikor a hackathonhoz témájával vagy forrásaival járul hozzá.

A felsőoktatási és a közkönyvtárak infrastruktúrájuk (hosszú nyitvatartás, Wi-Fi, vezetékes hálózat) okán egyaránt alkalmas helyei lehetnek a technológiafókuszú eseményeknek. A "könyvtár, mint helyszín" megvalósulhat úgy, hogy az intézmény a fizikai teret szolgáltatja, esetleg munkatársakat is kölcsönöz a rendezvényhez. A Wikipédia-szerkesztő maratonok, a társadalmi kérdéseket felvállaló hackathonok, valamint az adattudománnyal és adatműveltséggel kapcsolatos események egyaránt jó módjai a használók elérésének, az intézményi együttműködések építésének és a pusztán könyveket szolgáltató könyvtárkép meghaladásának. A hackathonokhoz a könyvtárak további (elő)konferenciákat, prezentációs lehetőséget és mentorálást biztosíthatnak. Felsőoktatási keretek között az oktatástámogatás is kiemelt feladat - a hackathonok például beépíthetők a számítástudományi kurzusokba, támogathatják az információs műveltség fejlesztését, végső soron pedig népszerűsíthetik az intézményt. A könyvtár forrásul vagy témául szolgálhat a hackathonokhoz azáltal, ha azok a könyvtári szolgáltatások és terek jobbítását célozzák, vagy könyvtári adategyüttesekre és gyűjteményekre épülnek. (Hackathonok és könyvtárak: egy terület kibontakozása, 2014-2020; ref.: Molnár B.)

Régebbi hírforrás(ok): Braille-olvasógépet szerkesztett az MIT hat hallgatója link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról