Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hagyaték könyvek - mit kezd a közkönyvtár velük?

Egyre több adományt kapnak a könyvtárak. Az elhunyt szülők, nagyszülők hagyatékát a fiatalok nem tartják meg, nem tudják hova tenni, esetleg nekik is megvannak ugyanazok a kötetek. A MÉH-telepre kivinni sajnálják, ezért felajánlják a közgyűjteményeknek. A könyvtárosoknak ez plusz munka, s általában csak százból egy olyan könyv akad, aminek hasznát veszik.
Kiss Barbara dombóvári könyvtáros tapasztalatai szerint az utóbbi néhány évben úgy megszaporodtak az ilyen felajánlások, hogy szinte minden hétre jut egy. A jó állapotúakat esetenként állományba helyezik: kicserélik a saját, megviselt példányukat. Olyan is előfordul, hogy náluk meg nem lévő kötetekhez jutnak ily' módon. Például a dombóvári Pátria Nyomda történetét ismertető kötetet nemrég kapták meg. S ez hiányzott a helytörténeti gyűjteményükből. Amire nincs szükségük, azt kiárusítják. A Dombóvár-kártyával rendelkezők egyet fizet, kettőt vihet akcióban részesülnek.
Link Judit tolnai könyvtárvezető ennél lehangolóbb képet fest. Szerinte a modern lakberendezésből száműzték a könyvespolcot. Mióta az interneten minden elérhető, a fiatalok nem foglalkoznak a könyvekkel. Nagy papírdobozokban, több száz példányt adnak át a könyvtárnak. A tolnai könyvtár azonban elég kis alapterületű.
Pumerscheinné Bedekovity Zóra paksi könyvtárvezető kedvezőbb helyzetről számol be. Náluk nagyobb a hely, több az alkalmazott, szívesen fogadják a könyvadományokat. Átnézik az anyagot, melyik alkalmas cserére, állományba vételre, s ami marad kiárusítják, vagy ingyen odaadják annak, akinek kell. Úgy látja, hogy nem az internet a fő oka annak, hogy a XXI. századi ember szabadulni akar a könyvektől, hanem a helyhiány. Több száz megörökölt kötet egy kis lakásban elhelyezhetetlen.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról