Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hajléktalan a könyvtárban -- megoldás együttműködssel

Óriási a dilemma: a könyvtárak olvasótermei mindenki számára nyitott, ingyen látogatható kultúrterek, amelyek menedékek lehetnének természetesen a fedél nélkül élőknek is, a joguk is megvolna hozzá, a helyzet mégis csak az, hogy a többieknek meg a zavartalan olvasáshoz volna joguk. Mit van mit tenni? A súlyos témára nemrég a szentendrei Pest Megyei Könyvtár szociológus-könyvtárosa, Péterfi Rita hívta fel a figyelmet egy szakmai portálon. -- Persze lehet szabályokat alkotni, biztonsági őrt riasztani, a rendszer működhet, de igazából az ember ettől még nem érzi jól magát -- jegyezte meg a könyvtáros. A szentendrei könyvtár sem kivétel, ott azonban másképp közelítették meg a vélt megoldást. Az elmúlt hosszú hónapokban három olyan állandó látogatója volt az olvasóteremnek, akinek a társaságát a többi jelenlévő egyre kevésbé tolerálta.
A hajléktalanszállón egyáltalán nem tűrik a szeszt, keményen szondáznak, ha valaki gyanús. Ezt a könyvtár portáján nem tehetik meg. Felvették a kapcsolatot a szállóval, hátha együtt könnyebben jutnak ötről a hatra. A hajléktalanszálló vezetősége vette a lapot, összejövetelt szervezett a lakóknak a könyvtári megjelenés, viselkedés szabályairól, a házban pedig több helyütt kiplakátolta nagyjából ugyanezt. A bibliotéka mindeközben felajánlotta, hogy szívesen összeválogat egy kollekciót az állományból, a szállóban örömmel éltek az opcióval. A kötetekből a nappali melegedőbe is jutott.
A rezümé röviden: a hajléktalanok egy része megpróbált alkalmazkodni az elvárásokhoz, más részük nem, így inkább elmaradoztak. Nem tudni, hogy a szigorúság vagy a helybe szállított könyvek okán-e, de egy ideje nem jön olyan olvasó, akit az állapota miatt meg kellene kérni: távozzék.

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról