Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hajléktalan a könyvtárban - hogyan segíthet a könyvtáros? 1.

Dicső Zsolt, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár munkatársa hajléktalanszálló munkatársa volt korábban. Könyvtárosként nagy gyakorlata van a lakással nem rendelkezők megértésében és ellátásában. Ezek alapján eloszlat néhány tévhitet, illetve javaslatot tesz:
- A köznyelvi "hajléktalanszállás", pontosan a Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye és Átmeneti Szállása, Nappali Melegedő és Népkonyha (Szekszárdon) az a hely, ahová ha bekerül a hajléktalan, a hajlékosok azt hiszik, a hajléktalannak már rendben is van az élete. Sok mindent biztosít az intézmény, ágyat (matracot) éjszakára, nappal bent tartózkodhatnak, ételmelegítési (ha van étele) és mosási lehetőséget, tévézést, valamint segítenek az iratpótlásban is, de ezek fejében természetesen be kell tartani a "házirendet".
Mint gyakorta ily esetekben, ahol sok ember van összezárva, adódnak konfliktusok is, például bántalmazás és lopás. Sokan ezek miatt nem veszik igénybe a szolgáltatásokat. Őket az utcai szociális munkások segítik. Ezek a szolgáltatások nagy segítséget nyújtanak a hajléktalanoknak, de kikerülésüket jelenlegi státuszukból nem tudják megoldani. (Dicső Zsolt)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. március 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hajlektalan_a_konyvtarban_-_hogyan_segithet_a_konyvtaros_1
Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról