Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hajléktalan fiatalokon segítenek az amerikai közkönyvtárak

Az USA-ban élő hajléktalanok egyharmada gyermek, s egy év alatt mintegy 550 ezer fiatal tapasztalja meg egy év alatt a hajléktalanságot - közülük mintegy 380 ezren 18 éven aluliak. Nagy arányban esnek ki az oktatási rendszerből és kerülnek életre szólóan hátrányos helyzetbe.
Számos amerikai közkönyvtár nyújt segítséget hajléktalanoknak, hogy kapcsolatba lépjenek szociális munkásokkal, élelmiszert ajánlanak fel - számol be az ALA kezdeményezéseiről Julie Winkelstein, a szervezet az éhínség, hajléktalanság és szegénység enyhítésén dolgozó munkacsoportjának tagja.
Az ALA egyik szabályozása szerint a nyilvános könyvtári szolgáltatásokat biztosítani kell azok számára is, akik a társadalom peremén élnek - és ez nemcsak elvi szabályozás: az amerikai szervezet sokat tesz azért, hogy - a mindenki számára nyitott könyvtárak szolgáltatásaival - segítse a hajléktalan fiatalok integrációját. Mintaprogramjaikkal nemcsak a hajléktalanoknak nyújtanak segítséget, hanem a kezelésükben kevéssé képzett könyvtárosoknak is: a "Útmutató könyvtárosok számára a hajléktalanságról" című videót már több ezren látták a YouTube-on.
Milyen programokat kínálnak a hajléktalan fiatalok számára? Közkönyvtárakban természettudományos, számítástechnikai, fotótechnikai kurzusokat, közösségi programokat szerveznek, álláskereséssel és (tovább)tanulással kapcsolatos személyes konzultációs lehetőséget kínálnak fel.
A kulcs: a könyvtár lépjen kapcsolatba a helyi szociális munkásokkal és szolgáltatókkal, és hívja meg őket a könyvtár közösségébe; önmaga pedig lépjen ki a falak közül például azzal, hogy olvasásfejlesztési programjait elviszi a hajléktalanszállókra azokhoz a fiatalokhoz, akik maguktól sohasem lépnék át a könyvtár küszöbét. (Rebecca A. Hill: Almost Home: How Public Libraries Serve Homeless Teenagers; ref.: Kámán Veronika)

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról