Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hanglemez-reneszánsz - Ti kínáljátok?

Nem csupán a nosztalgia hajtja, immár a legfiatalabbak is rákaptak a hagyományos hanglemezekre, amelyek eladásai évről évre rekordokat döntenek.
Harminc éve győzte le a compact disc a bakelitet, mára pedig a cd is lejárt lemez lett: a lejátszott zenék döntő többsége a streamingszolgáltatók közvetítésével jut az emberek fülébe. Egy kisebb, de egyre növekvő hányaduk viszont újra a fekete lemezeken szólal meg. Az elmúlt évtizedben világszerte rendületlenül nőtt az eladott vinillemezek száma, az Egyesült Államokban pedig a belőlük származó bevétel már utol is érte a párhuzamosan ugyanilyen lendületesen hanyatló cd-két.
A felhőből számolatlanul ömlő muzsikával ellentétben a bakelit egyedi, kézzelfogható, birtokolható, gyűjthető kultusztárggyá vált, és ezen a téren sokat nyomnak a latban a látványos, hol exkluzív művészi borítók is.
A zene- és szórakoztatóipari marketingkutatásokra specializálódott MusicWatch úgy találta, hogy az összes vinillemez közel háromnegyedét - legalábbis az Egyesült Államokban - 35 év alatti, a felét pedig még a 25. életévüket sem betöltött vásárlók szerzik be.
Nem utolsósorban az is pörgeti a bakelitpiacot, hogy a digitális tömörítésű zenékhez képes az analóg technikáknak - nem csak audiofilek fülei által érzékelhetően - teltebb, sokszínűbb, szebb a hangzásvilága. Ráadásul - úgy tűnik - menő lett ezt az élményt nem telefon-fülhallgató kombóján keresztül átélni, hanem rituálisan a nappaliban.
- Mely könyvtár kínálja ez ma? (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról