Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hangok Ukrajnából: virtuális találkozó ukrán könyvtárosokkal

Ukrajnában este 6 óra volt, Kaliforniában reggel 9, New Jersey államban pedig dél, amikor 2022. április 6-án kereken háromszáz könyvtáros gyűlt össze egy amerikai és kanadai könyvtárosok által kezdeményezett Zoom-program alkalmából.
A világ minden tájáról egybegyűlt könyvtárosok másfél órán keresztül döbbenten hallgatták ukrán kollégáik személyes, saját gyűjtésű képekkel illusztrált beszámolóit a könyvtárak jelenlegi állapotáról Ukrajna orosz lerohanása után. Kétségtelen, hogy az óriási veszteségekkel és emberáldozatokkal járó háború alatt a könyvtár szerepe is jelentősen megváltozott. A kollégák egyrészt igyekszenek megmenteni amit lehet a könyvtári és levéltári gyűjteményekből, másrészt pedig a háborús viszonyokhoz alkalmazkodva információt és segítséget nyújtanak a lakosoknak, legyen az ételosztás vagy óvóhely a pincében.

Oksana Bruj, az Ukrán Könyvtári Szövetség elnöke beszédében külön kitért a könyvtárosok szerepére, ami a pontos és a valóságnak megfelelő tájékoztatást illeti, beleértve az orosz könyvtáros kollégák felelősségét az orosz nép megfelelő informálásának hiányáért. A felszólalók arra kérték a hallgatóságot, hogy tegyenek meg mindent saját országukban Ukrajnáért. Bojkottálják az orosz részvételt nemzetközi tudományos és kulturális szervezetekben, tudományos és egyéb publikációkban, írjanak a politikusoknak és parlamenti képviselőknek, hogy végre vége legyen a háborúnak. Az Ukrán Könyvtári Szövetség egy számlát nyitott, ahol a nemzetközi könyvtáros-közösség anyagilag közvetlenül is támogathatja a háború következtében hontalanná vált ukrán kollégákat: link . (Hajnal Ward Judit)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról