Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hány könyvtárirendszer-szolgáltató legyen egy országban?

A könyvtári rendszer szolgáltatóinak alaptevékenysége: hagyományos IKR, könyvrendelés, könyvtárközi kérések menedzselése. A rendszerek életciklusa jellemzően 7 év, mely után a megrendelők újra megmérettetik beszállítóikat. Egyetlen rendszer van országos szinten Flandriában, Szlovéniában, Dániában, Írországban, más európai országban viszont több működik. Hollandiában jelenleg 5 szolgáltató létezik, összesen 40 féle installációval. Ugyanakkor törekvés, hogy csupán egy szolgáltató legyen. A többféle rendszerrel járó inkompatibilitás ugyanis számos problémával jár: magasabb pl. a könyvtárközi díj, Eindhovenben 20 Euro 1 db könyvtárközi kölcsönzés a használó számára, ám van olyan egyszolgáltatós terület, ahol ingyen szolgáltatják. Egy másik szempont, hogy a szolgáltatóként kisebb megrendelői táborból kevesebb pénz jut a rendszer fejlesztésére - mondta Mark Deckers, a holland Rijnbrink link tanácsadó szervezet szakértője a KIT-nek.
Felmerül persze a piaci verseny fejlesztést ösztönző hatása is. - Nos, a verseny megmarad, de nem nemzeti, hanem méretgazdaságosabb, nemzetközi szinten - mondja a szakértő, hozzátéve: kérdés azonban, hogy mire optimalizálnak a rendszer működtetői. A fenti gondolatsor a hatékonyság, a használók számára való kedvező árak mellett tör lándzsát. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról