Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Harmadik hely: a könyvtár legyen több, mint kölcsönzőhely, ha fenn akar maradni

Amikor a hetvenes években egymás után épültek a nagy bevásárlóközpontok, nagy látogatottságú "harmadik helyek" jöttek létre. (Azért harmadik, mert - az első kettő, az otthon és a munkahely/iskola után - ott töltjük a legtöbb időt; köztük van a szabadidő eltöltésére, vásárlásra, evésre, szórakozásra stb. való harmadik, a közösségi tér.) ...
Ha a fiatalokra is számítani akar, főleg a műszaki és személyi feltételeket - és külön részleget - kell biztosítani számukra. (Jó példa rá a Kibiz és a U21 nevű részleg a Winterthuri Városi Könyvtárban.) Természetesen a könyvtárak továbbra is kínálnak nyomtatott és elektronikus dokumentumokat, lehetőleg ingyen.
Nagyon fontos a könyvtárak elhelyezkedése is: már nem egy csendes mellékutcában, hanem a pezsgő forgalom közepén találhatók. (Zürichben az egyik könyvtárfiók a Sihlcity nevű bevásárlóközpontban található.) Láthatóságra is törekszik; jellegzetes épületben kapnak helyet több városban, és neves építészek munkái (Dortmund, Stuttgart, Seattle, Vancouver). (A könyvtár mint "harmadik hely": a könyvtárnak többnek kell lennie, mint kölcsönzőhelynek, ha fenn akar maradni; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról