Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Harmincéves lett a Debreceni Ausztria Könyvtár

Megnyitásának harmincadik évfordulóját ünnepli Magyarország legfiatalabb osztrák könyvtára, a Debreceni Ausztria Könyvtár. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a jubileum kapcsán ünnepi tanácskozást szervezett, melyen az osztrák könyvtár állományának színes kínálatára, a bibliotéka mint kulturális csomópont lehetőségeire hívták fel a figyelmet. Az osztrák könyvtár és a DEENK évtizedek óta szimbiózisban működik, előbbi egyfajta kulturális csomópontként van jelen a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban - hangzott el a csütörtökön tartott ünnepségen, A Szigetben. A DEENK harminc éve, 1993 októberében fogadta be és azóta is gondozza a gyűjteményt.

Az Osztrák Könyvtár ráirányítja a figyelmet, perspektívát ad a Bölcsészettudományi Karon folyó osztrák képzésnek - hangsúlyozta Keményfi Róbert, a BTK dékánja. - Az osztrák kultúra mindig jelen volt a képzési palettán. Szeretnénk erősíteni a kulturális szerepet is a karon, így tavasszal egy osztrák kulturális centrum felállítását tervezzük, ahol a gyűjteményre alapozva erősítenénk a szomszédos ország jelenlétét a bölcsészettudományi képzésben. Emellett egy, a közös múltra visszatekintő osztrák kutatóközpont létrehozása is megtörténhet hamarosan, így nagyobb hangsúlyt kaphat majd a tudományos tevékenység is ezen a téren - emelte ki a kari vezető.

A Debreceni Ausztria Könyvtár több mint 8500 dokumentummal rendelkezik és az osztrák irodalom, kultúra, tudomány és politika kortárs információs adatbázisát kínálja a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár olvasótermében. A könyv- és folyóiratkészlet folyamatosan frissül, a szak- és szépirodalom évente akár 150 kortárs alkotással bővül.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról