Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Három nagy közkönyvtár New Yorkban - közös beszerzés, plusz szolgáltatások

Orsós László Jakab (kulturális ig, Brooklyn Public Library) (4'28") - Meglepetés volt, amikor elkezdtem ott dolgozni, hogy mennyire tágas a könyvtárak szolgáltatásrendszere és ethosza. Az csak az egyik hogy könyveket kölcsönöznek. Az csak az alap. Azt mondjuk az üléseken, hogy az a mi kenyerünk és vajunk (bread and butter). Óriási tömegben kölcsönzünk könyveket. Egyébként ez külön iparág. Erre van egy külön "banda", amely ezt csinálja.
A vásárlások... Egyetlen dolog van központosító a három könyvtár (Brooklyn PL link , New York PL link , Queens PL link ) között, a könyvvásárlás. Annak az igazgatója egy fekete nő, aki császárnő minőségben utazik a világban. De komolyan... Voltam vele könyvvásáron... Döbbenet; iszonyatosan jó fej. A kiadók a lábai előtt hevernek, ugyanis egy ilyen könyvtári rendszerként ha csak azt mondja, hogy neki tetszik ez a könyv, akkor az azt jelenti, hogy több tízezer példány egyből átkerül a könyvtári rendszerbe. És utána, a következő tíz évben folyton utánrendelések vannak.

Azon túl rengeteg képzés van. Minden ingyen! Gazdasági, adó-, állampolgársági ismeretek, new American-eknek (azaz: új amerikaiaknak), akiknek nincsenek papírjaik. Jogi szolgáltatások... Strukturált módon minden nyelvet tanítani kell [amit abban a körzetben beszélnek]. Ez a mi filozófiánk. Van például urdu óra. Minden órát föl lehet venni. Lehet, hogy csak valami könyvtári ágazatunkban valahol mélyen Brooklynban lehet elérni... Nyelvtanítás, írásoktatás időseknek, felnőttképzés mindenféle szinten, tejes börtön- és kórházi ellátás könyvekkel és mindenféle kulturális szolgáltatással, amit külön osztályok csinálnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról