Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hasonló érdeklődésű hálózathasználók azonos módon böngésznek

Amikor információk után kutatunk a hálón, komoly esély van arra, hogy a felhasználók hasonló érdeklődésű csoportjai ugyanazon adatok után fürkészik a webet. A Chicagói Egyetem kutatói igazolták, lehetséges az, hogy ezeket a hasonló beállítottságú szörfölőkből álló csoportokat pusztán böngészési mintázataik alapján beazonosítsuk. Az információlekérést nyomon követő szemléltető eljárás módot ad arra, hogy olyan, az adatok betájolására és továbbítására alkalmas, skálán megjeleníthető és adaptív módszereket alakítsunk ki, amelyeket elméletileg bárki felhasználhat, aki ezeket az érdeklődési csoportokat kívánja megcélozni. A hat hónapig tartó tudományos alaposságú elemzés során a kutatók megállapították, hogy a csoportos együttműködés jelei kimutathatók az információlekérés módjából. A módszer nagyobb, kiterjedt hálózatok, így az internet esetén is képes kimutatni a közös mintázatokat. A kutatók a megkapott mintázatokat arra igyekeznek felhasználni, hogy az információs erőforrásokat megosztó környezetek (pl. Grid computing) szempontjából minél hatékonyabb szolgáltatásokat dolgozzanak ki. Az információbetájoló mechanizmusok a kutatók szerint két éven belül a rendelkezésünkre állnak majd.

-- A módszer alkalmas lehet a könyvtárhasználói csoportok szokásainak megfigyelésére, és rájuk szabott szolgáltatás-csomagok kidolgozására. (MG)

Hírforrás: Infinit Hírlevél No.201, link , Technology Review / TRN, 2003. április 25. link
2003. május 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hasonlo_erdeklodesu_halozathasznalok_azonos_modon_bongesznek
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.201, link , Technology Review / TRN, 2003. április 25. link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról