Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A tájékoztatás segíthetne az intézményesített szegregáció csökkentésében

Ismersz esetleg olyan embereket (netán szakmát), akik profi tájékoztatók? Akik ezt tanulták, és nem félnek használni?! (MG)

Indokolatlanul sok roma kisgyerek kap sajátos nevelési igényű (SNI), illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) minősítést az oktatási rendszerben, ami megfelelő tájékoztatás és fejlesztések hiányában lényegében csak megbélyegzi őket, és további akadályokat emel eléjük az amúgy is nehezített pályán.

Azzal sincsenek igazán tisztában, milyen lehetőségeik lennének, hogy a gyereknek könnyebb legyen a tanulási folyamat vagy a beilleszkedés. Kapnak egy papírt, a gyerek megkapja a bélyegét, SNI-t vagy más diagnózist, és nagyjából ennyi a vizsgálat, az ügy lezárva.
Arról sincsenek tájékoztatva, hogy törvényi lehetőségük van bemenni a vizsgálatra, és útiköltség-térítést is kérhetnek. Pedig a kisebb településeken nagyon nehéz megoldani, hogy bejussanak a megyeszékhelyre. De arról sem, hogy egy ilyen diagnózis után ők maguk hogyan tudnak segíteni otthon a gyerkőcnek, mit várhatnak el az iskolától, és mit nem.

Gyakran arról sincs tájékoztatás, hogy ha halmozottan hátrányos helyzetű gyerekről van szó, szülői kérésre esélyegyenlőségi szakembert kell biztosítania a szakszolgálatnak, (...) ... nincs a rendszerben olyan szerv, amely a szülőt tájékoztatja. (...) Sokakat nem tájékoztatnak arról sem, hogy egy bizonyos fokozat után pénzbeli támogatás is jár. Például, ha egy SNI-s gyerkőc súlyosabb BNO-kódot kap [a betegségek és egészségügyi problémák nemzetközi besorolására alkalmas kód - a szerk.], amivel esetleg magasabb összegű családi pótlékot tudna igényelni a szülő.

... A szülők sokszor egyszerűen félnek jelezni az intézmény felé, de gyakran az alapvető információkkal sincsenek tisztában, mert legtöbbször nem kapnak kielégítő tájékoztatást.

Többnyire a nem roma szülők - akiknek van kapacitásuk az érdekérvényesítésre, jobb a hozzáférésük - tudnak saját önsegítő hálózatokat létrehozni, vagy piaci szolgáltató jellegű tanácsadásokat igénybe venni, és ezekre vannak példák is, de ezek többnyire az indokoltan SNI-vé minősített gyerekek családjai. Az SNI-vé minősített, stigmatizált roma gyerekeknek ritkán van ilyesmire lehetőségük.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról