Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Használói igényeken alapuló könyvbeszerzés - sokkal magasabb használati mutatók

A cikk a felsőoktatási tudományos könyvtári környezetben való, használói igényeken alapuló könyvbeszerzés (demand-driven acquisitions, DDA) [más néven PDA - patron driven acquisition - szerk.] egy több fázisú vizsgálatának eredményeit adja közre. A helyi gyűjteményeket Trueswell (1969) gyakran idézett 80/20-as szabályának kontextusában értékelve, jelen kutatás első fázisa a könyvtári gyűjteményszervezés "készenléti" (just-in-case) megközelítésének tökéletlenségét igazolja. Ezt követően a második fázis értékeli a DDA mint "szükség szerinti" (just-in-time) állománygyarapítási megoldás láthatóságát, amely régóta keresett választ jelenthet a legtöbb felsőoktatási könyvtári gyűjteményt sújtó alacsony kihasználtságú címek problémájára. 16 hónap adataira támaszkodva a kutatás tüzetesen megvizsgálja a DDA-nak a hagyományosan megvásárolt címekhez viszonyított értékét, két fő tényező szerint: a beszerzések tárgyköri profilja és összesített használati adatai alapján. Emellett a hasznosság mint értékparadigma, illetve a könyvtári gyűjteményekben megvalósuló "beszerzés-használat egyensúly" fogalma biztosít elméleti keretet a DDA viszonylagos értékének meghatározásához. Tartalmi vagy tárgyköri szempontból a kutatás elhanyagolható eltéréseket mutatott ki a DDA-hoz és a hagyományosan megvásárolt anyagokhoz kapcsolódó beszerzési mintázatok között. Ezzel együtt a DDA-címeket sokkal magasabb használati mutatók jellemzik, következésképpen feltűnően alacsonyabb egy használatra vetített költség és összességében nagyobb érték társul hozzájuk. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról