Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Használók bevonása a könyvtártervezésbe - participatory design

A használók részvétele a könyvtár szolgáltatásainak tervezésében (ahogyan a participatory design - PD - nagyjából magyarítható) gyakorlati példáját mutatja be Scott W. H. Young, a Montana State University bennszülött amerikaiak csoportjában szerzett tapasztalatával. A Használói Tapasztalat az Alulreprezentált Népességben (UXUP) projektben projektben hetente kétszer találkozott a hallgatókkal, ahol pl. interjút készített velük, szolgáltatások használhatóságát vizsgálta általuk, kísérleti szolgáltatásokat próbáltatott ki velük, bejárási útvonalukat figyelték és tervezési játékot játszott velük. Az öt hónapos foglalkozás során a könyvtár fejlesztési lehetőségeit kutatták.
Az "Építsd meg járművedet" foglalkozáson pl. a könyvtárat, mint járművet kellett elképzelni - ábrázolva az egyén és a könyvtár közötti viszony metaforáját. Az egyik született rajzon - ld.: link - a diák nagyon rázós úton halad, és a raktérben lévő könyvtáros képtelen javítani a helyzeten. A képet aztán a csoport elemezte.
Egy másik "játék" segítségével egy könyvtár iránti kíváncsiságot felkeltő plakátsorozatot álmodtak meg, majd viteleztek ki később.
A PD praktikus értelemben jobb szolgáltatásokat és nagyobb elégedettséghez vezethet színes használói közösségnek. Politikai értelemben új hangokat hoz, empátiát, befogadó és demokratikus folyamatokat erősít a döntéshozatalban. - A használókkal a használókért.
A folyamat során a diákok szakértő használók lettek, mi pedig alkalmassá váltunk az ő jobb szolgálatukra. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról