Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Használók és szolgáltatók együtt alkotnak értékláncot - Közösségi Régészeti Program

A Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programja öt évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy a terepi és a tudományos munkába bevonja a régészet iránt érdeklődőket. A korábbi egyéni kutatások összefogása céljából 2017. január 17-én dr. Tomka Gábor főigazgató-helyettes döntése alapján jött létre a Magyar Nemzeti Múzeum Műszeres Lelőhely-felderítési Csoportja. A múzeum munkatársait az alábbi feladatokkal bízta meg: az MNM önkénteseinek segítségével új régészeti lelőhelyek azonosítása; az MNM által korábban kutatott lelőhelyeken további vizsgálatok elvégzése; az MNM éppen zajló feltárásainak segítése fémkeresős leletfelderítéssel. Feladatuk lett az önkéntesekből álló közösség megszervezése, munkájának irányítása is.

A kezdeti, néhány főből álló csapat gyors növekedésnek indult, mára több mint 150 segítőre számíthatunk, noha sohasem törekedtünk nagyobb számú önkéntes bevonására. A program híre eleinte szájról szájra terjedt, de a Facebook-oldalunk keltette figyelem, az ennek köszönhető érdeklődés és a sorozatos megkeresések meggyőztek bennünket arról, hogy a szélesebb közönség felé is célszerű, sőt szükségszerű nyitnunk. E nyitás tapasztalatai rendkívül kedvezőek voltak, és az új típusú együttműködés sikere megmutatta, hogy a régészeti örökség széles körűen támogatott témává, közösségi üggyé válhat.

A régészek munkáját sokan szeretnék megismerni. Vannak, akik gyermekkorukban régészek akartak lenni, de az élet másfelé terelte őket. Mások azért csatlakoztak hozzánk, mert szűkebb pátriájuk múltja iránt érdeklődnek, és tudásukat a terepi kutatások során szerették volna bővíteni és kamatoztatni. Felkészültségüket jól mutatja, hogy számtalan esetben sokkal inkább a régészek tanultak tőlük.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról