Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Használóképzés a gimnáziumi könyvtárban -- szakos kollégák ismereteinek pótlása

A könyvtárostanár számára folyamatos kihívás azoknak a szakóráknak a lebonyolítása, amelyeket szaktanárok tartanak a könyvtári állomány (főként kézikönyvtár) felhasználásával.
A kihívás kettős és felelősségteljes. Felkészíteni a szakos kollégákat, akik felsőfokú tanulmányaik során nem kaptak ilyen jellegű képzést, gyakoroltatni a diákokkal a könyvtárhasználati ismeretek oktatása alkalmával elsajátított ismereteket (kézikönyvek, folyóiratok, szakirodalom). Mindez módszertani szempontból nagy kihívás, folyamatos felkészülést, az új metódusok, lehetőségek ismeretét feltételezi.
A könyvtárhasználati ismeretek oktatása nem reálszaktárgyi órák keretében történik helyi tantervünk szerint, ezért a reálszaktárgyi órák a gyakorlás lehetőségét adják meg a könyvtárban. Lényeges azonban az eltérés a humán és reál beállítottságú csoportok esetében. Ezeket a metodikai különbségeket is érdemes figyelembe venni, végig gondolni mind a szaktanárnak, mind a könyvtárostanárnak.
A Veres Pálné Gimnázium fizika-matematika munkaközössége segítségével a lehetőségeket gondoltuk végig, miközben a szaktanár kollégák számára -- mintegy belső továbbképzés keretében ? könyvtárhasználati ismeretek tekintetében továbbképzést is tartottunk.
-- Hock Zsuzsanna előadása a HUNRA szombathelyi konferenciáján (máj. 13-14.) hallgatható meg. További információ: ld. alább.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról