Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hatalmas könyvtári lehetőség a közösségépítés - főként kistelepüléseken!

"Ne pazarold el a lehetőséget, amit egy jó kis válság a kezedbe ad!" - a Winston Churchillnek tulajdonított tanács alapján a koronavírus-járvány remek alkalmat adott a változtatásra az emberi kapcsolatokon, a környezeten, vagyis úgy általában a világon. Ám az emberiség, s benne a magyarok nem igazán éltek a kínálkozó lehetőséggel. (A vonatkozó MKE-konferencián sem hangzott el olyan tapasztalat, amely a könyvtári tevékenység előretekintő tapasztalataira, változására utalt volna. Legnagyobb gond talán az összefogás példáinak, illetve a szakmai koncepció hiánya volt. Ezzel szemben szokásosan nagy tere volt az öndicséretnek és az elégedettségnek. - MG)
... A kutatók ugyanakkor néhány országspecifikus jelenségre is felfigyeltek. Egyebek közt arra, hogy
- a nők a járvány első időszakában jobban bírták a stresszt, mint a férfiak. Még nagyobb meglepetés, hogy
- a hagyományosan sűrűbb szövésű emberi kapcsolati hálóval jellemezhető községekkel szemben a városokban élők támogatták leginkább egymást: ők kapták, illetve adták egymásnak a nagyobb érzelmi, fizikai, anyagi és mentális segítséget. És ez nem csupán a rokonok, a barátok, de a munkahelyi, szomszédsági kapcsolatok esetében is igaznak bizonyult.
- A községekben élők körében a kutatók alig találtak a pozitív megküzdési stratégiára utaló jeleket, "sokkal inkább egy kapcsolatvesztett, kiszolgáltatott közösség képe rajzolódik ki körükben".
A dokumentum szerint ez egy időzített bomba, mivel a talajvesztettség, a magárautaltság hatványozottan növeli az egyén kitettségét az újabb válsághelyzetekben. A járvány sikeres testi, lelki, szellemi átvészelését a helyzethez való rugalmas alkalmazkodás képessége mellett leginkább a rokoni, baráti és más társas kapcsolatok kiterjedtsége, "mélysége" befolyásolta, amely nagyban segíteni tudta a szorongással, a lelki, anyagi és egyéb nehézségekkel való megküzdés sikerességét. Csakhogy e téren a magyar társadalom már a járvány kitörése előtt sem volt túl jó állapotban, így sokaknál eleve hiányoztak a válsághelyzetben aktivizálható emberi erőforrások. Ahogyan az anyagi, úgy a társas támogatási "humán tőke" szempontjából is leginkább az alacsonyabb iskolázottságúak voltak - illetve vannak - a legrosszabb helyzetben, és ez a soron következő válságok leküzdésében is egy kockázati tényező.
A Covid megjelenése előtt csak a magyarok kevesebb mint felének (47 százalékának), a múlt év végére viszont már több mint felének (51 százalékának) nem volt semmilyen aktív segítő kapcsolata. Ez a széles tömeg azóta is kapcsolathiányosan, illetve kapcsolatvesztetten, önmagára utaltan éli az életét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról