Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Határ vágja ketté a világ legkülönlegesebb könyvtárát - kapcsolatokat épít

Derby Line-Stan­stead - Az Egyesült Államok Vermont állama és a kanadai Québec tartomány közt található a világ egyik legkülönlegesebb könyvtára. A Haskell Free nevet viselő intézmény - ami operaház is egyben - ugyanis pont a határvonalon fekszik, mindkét országba benyúlik.
Csupán az elmúlt másfél évtizedben változott meg a helyzet, amióta az Egyesült Államok megszigorította - még Kanada felé is - a határőrizetet. Így aztán még fontosabb lett az intézmény szerepe, hiszen útlevél nélkül igénybe lehet venni a szolgáltatásait. A két városka összképe is megváltozott ez idő alatt, hiszen azt az utcát, amin előtte gond nélkül átsétálhattak a másik államba, most lezárták, határállomást építettek.
Amerikai oldalról könnyebb a belépés. Kanadai részről viszont kamerák figyelik a könyvtárba járók útját, akik közben elhaladnak az ott strázsáló határőrök mellett is. Benn a könyvtárban persze ide-oda járkálhatnak mindkét állam polgárai. A kanadaiak, ha ugyanazon a bejáraton mennek ki, ahol bejöttek, akkor nincs gond, ám ha vermonti bejáraton tennék ezt, illegális határátlépőnek minősülnének.
"Ám ez nem véletlen volt, direkt tervezték ilyenre" - mesélte Nancy Rumery, a könyvtár vezetője. A Haskell család több mint egy évszázada szándékosan építkezett így, hogy elősegítse a határokon átnyúló kapcsolatokat és a barátságot.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról