Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hatások a szervezetekben - pl. szociálpszichológia a könyvtár(szakma)i szervezetekben

A szociálpszichológia szerint az emberek három alaptörekvése:
1. a tartozás valahová
2. saját dolgaink uralása / kézben tartása
3. elismerés vágya.
E vágyak kielégítésének mindegyikében segít a csoporthoz tartozás, legyen (szakmánkat tekintve) az egy munkahely, vagy szakmai szervezet. Nézzük ezért - Szekeres Hanna szociálpszichológus podcastja nyomán - az ilyen csoportok jellemzőit. Melyek a csoporthoz tartozás lehetőségei és veszélyei?
- a csoport véleménybuborékja ("idegen" gondolatok kirekesztése) felerősíti a tagok által bevitt értékeket, gondolatokat
- a tagok számára új, megerősítő információ forrása
- a csoportban az egyéninél erőteljesebb, adott esetben radikálisabb vélemény alakul ki
- a tagok hajlamosak lehetnek az identitás túllicitálására: "én jobb könyvtáros vagyok, mint te..."
- a buborék miatt kevéssé jelennek meg ellenérvek
- kialakul a "csoportgondol" jelensége, mely szerint nem merem megtörni a csoport belső harmóniáját, mert akkor kívülálló lennék, megszólnának és nem lennék annyira kedves a vezető előtt.
A csoport pozitív kínálatának erősítésére és a negatív hatások csökkentésére élenjáró szervezetek külön pozíciót hoznak létre: ha nincs, akkor kinevezik az "ördög ügyvédjét". Ő a felelős azért, hogy a szervezeti döntéselőkészítés közben tudatosan felhozza az összes lehetséges ellenérvet. Ezáltal megbízhatóbb, viharállóbb döntések születhetnek. (Új Egyenlőség)

A káros csoporthatás jele pl.: "Minél több időt töltünk kiismerhető és hasonszőrű emberekkel, annál kevésbé vagyunk képesek tőlünk különbözőkkel kapcsolatba lépni" link
Az innovációval ellentétes hatású a merev hierarchikus rendszerek eljárása, amiben az erősödő hatalomkoncentráció és lojalitás elvárása kikapcsolja a visszacsatolást, ami pedig hosszabb távon belülről marja szét a szervezetet.

Nézzünk néhány jó gyakorlatot:
- Alice Stewars felfedező esete: Gondolkodásnak tekintették a szakmai konfliktust - egy életmentő felfedezés története link
- Hogyan állítsunk magunk mellé a kritikusokat? link
- A szakma fekete báránya segíthet a csoportgondolkodás legyőzésében link és link
- Jobb könyvtárszakmai döntések - idegen szempontok bevonásával link
- Miért érdemes szokatlan témákat is olvasásra ajánlanunk? link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Minél több időt töltünk kiismerhető és hasonszőrű emberekkel, annál kevésbé vagyunk képesek tőlünk különbözőkkel kapcsolatba lépni" link Gondolkodásnak tekintették a szakmai konfliktust - egy életmentő felfedezés története link Hogyan állítsunk magunk mellé a kritikusokat? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról