Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hatékonyabban memorizálunk dolgokat a virtuális valóságban (VR)

... mintha számítógép előtt ülve kellene megjegyezni az információkat - derítették ki az amerikai Marylandi Egyetem kutatói. A szakemberek 40 diák segítségével vizsgálták, hogy az immerzív - azaz az élményben való teljes elmerülést nyújtó - környezet milyen mértékben járul hozzá a tudás elsajátításához. A kutatók két csoportra osztották az önkénteseket: húsz ember először egy VR-eszközön, majd asztali számítógépen keresztül találkozott az információval, míg a másik csoport éppen fordítva. A tesztalanyok ismert emberek - többek között Abraham Lincoln, a dalai láma, Arnold Schwarzenegger és Marilyn Monroe - arcképét kapták meg, majd azokat két képzeletbeli helyen is megmutatták nekik: egy díszes palota belsejében és egy középkori város látképénél. Akik asztali számítógépes környezetben végezték a kísérletet, azok az egérrel mozoghattak a helyszíneken, míg a VR-headsetet viselők a fejük mozgatásával, természetesebb formában nézhettek körbe. (...) Amikor a virtuális valóságban találkoztak az arcképekkel, 8,8 százalékkal pontosabban idézték vissza a helyüket, mint amikor számítógép előtt ülve jutottak információhoz. A munkájukat a Virtual Reality című tudományos folyóiratban publikáló szakemberek szerint ez már statisztikailag szignifikáns különbség, aminek legalább ahhoz elégnek kell lennie, hogy további kutatásokra sarkalljon a virtuális valóság oktatásbeli felhasználásával kapcsolatban. A tanulmány egyik szerzője, Amitabh Varshney úgy látja, a módszernek a csillagászatot tanuló általános iskolásoktól kezdve az életmentő folyamatokat memorizáló orvostanhallgatókig minden szinten lehet helye.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról