Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Helyismeret számára lehetőség: itt vannak az urbexesek

Omladozó, elhagyott épületek, ipari létesítmények, szellemházak -- ezek az elsődleges célpontjaik a legalitás határán mozgó városfelfedező urbexeseknek.
Nincs nagyváros szerte a világban, ahol ne lennének olyan lepusztult, elhagyatott épületek, amelyek mellett -- netán fölött -- a járókelők nap mint nap elmennek, de vagy nem szereznek róla tudomást, vagy esélyük sincs megtudni, mit rejtenek az omladozó falak. Az urbexesek számára hosszú időn át ilyen felfedezésre váró terep volt Budapesten a Várkertbazár, és ma is ilyen a kiürített Lipótmező vagy Pécsett az elhíresült magasház.
Az urbex szóban szereplő városi jelzőt nem is annyira a helyszínek, mint inkább a műfaj művelőinek összetétele -- jellemzően nagyvárosi fiatalokról van szó -- indokolja. Ahogy azt az utóbbi években Magyarországon is megszaporodott urbexblogok (zászlóshajójuk az Altoman) tanúsítják, minden lehet célpont: lakatlan kastély vagy kúria, bezárt gyártelep vagy bánya, pusztuló remíz és vasútállomás, laktanyák, silók, víztornyok. De van már Csernobilhoz hasonló szellemváros is a palettán: az M1?M7-es sztráda mentén torzóban maradt Tópark épülettömbjei vagy az 1970-es felső-Tisza-vidéki árvíz idején egyetlen éjszaka alatt kiürített és azóta is Csipkerózsika-álmát alvó Nagygéc. A lényeg, hogy az épületek a pusztulásukban vagy elhagyatottságukban is egy letűnt korszak mementói legyenek (ma már az egykori Urbex Napló is 'lakatlan', az utolsó bejegyzés 2008-as).

Hírforrás: HVG (regisztrációval) 19. sz., p. 35-36
2014. május 10.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=helyismeret_szamara_lehetoseg_itt_vannak_az_urbexesek_
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról