Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Helyzetbe hozza a könyvtárosokat a hamis hírek elleni küzdelem (olvasóink szavazatára)

A Trump-elnökség első heteit a kormányzat elleni, hangos és erőteljes ellenállás jellemezte. Sokan úgy látják, hogy a jelenlegi politika háttérbe szorítja a másként gondolkodókat.
A könyvtár pedig - a híresztelésekkel ellentétben - nem a csönd és a beletörődés jelképe, így az ellenállás a könyvtárosok sorain belül is megmutatkozik. Több soron megnyilvánult a könyvtárosok "harciassága".
A 2001-es terrortámadás után a kormány kötelezte a könyvtárakat a felhasználók adatainak átadására, melyet a könyvtárak megtagadtak.
A digitális katasztrófa elleni harcban fő szerep jut az online adatok és hírek archiválásának, a könyvtári blogok szélesebb nyilvánosság elé tárásának, a kisebbségi csoportokról szóló kiállítások és könyvek propagálásának.
Többen megkérdőjelezték a politikai véleménynyilvánítás szükségességét, de a könyvtárak / könyvtárosok a mindenki számára elérhető szabad információátadást részesítik előnyben.
A könyvtárosok hivatásuk legfontosabb elemének tekintik a szellemi szabadság megóvását és a megbízható hírek továbbítását. (ref.: Nagy Marianna)

Régebbi hírforrás(ok): IFLA-plakát az álhírek kezeléséről - használó- (és könyvtáros-) képzés link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról