Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Helyzetbe hozzák a könyvtárak drága és döglött adatbázisait

A ma tanulói olyan digitális környezetben mozognak, melyben javarészt emberi beavatkozás nélkül lehet navigálni. Ezzel egy időben a könyvtárak dollármilliókat költenek arra, hogy olyan tartalmakhoz biztosítsanak hozzáférést, melyeknek a használóink a létezéséről sem tudhatnak.
Az Open SESMO (Search Engine & Social Media Optimization) adatbázis-projekt révén a Montana Állami Egyetem (MSU) Könyvtára link a könyvtár által előfizetett összes adatbázisra keresőoptimalizálási és közösségimédia-optimalizálási technológiákat alkalmazott, a Schema.org szókészletének, linked data modelleknek és gyakorlatoknak megfelelően strukturált adatokkal egyetemben. A kutatás szerint az Open SESMO az előfizetett források lényegesen megnövekedett forgalmával a befektetések jelentős megtérülését eredményezte, amint azt az elemző és értékelő eszközök bizonyítják. A cikk középpontjában álló kutatás során mennyiségi szempontból vizsgálták az előtte/utána állapotot acélból, hogy értékeljék az Open SESMO módszert és hatását a webhelyekről érkező, nem fizetett keresésekből származó forgalomra (organic search referral) és a gyűjtemény használatára, három különböző őszi szemeszter adatait elemezve. A módszer hozadékai közé tartozik a könyvtár értékének megerősítése az adatbázisok ajánlásán keresztül; a kutatók és a szaktájékoztató könyvtárosok összekapcsolása; valamint a könyvtár által előfizetett adatbázisok bővülő látogatottsága a webhelyekről érkező, nem fizetett keresésekből származó forgalom, a megjelenések (impression) és az átkattintási arányok (click-through rate) növekedésével. A projekt példaértékű és innovatív eljárást kínál, amit más könyvtárak is alkalmazhatnak az előfizetett adatbázisaik "kiemelésére" a használóik számára a nyílt weben, a strukturált és kapcsolt adatokra épülő módszerek segítségével. (autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról