Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Híradók tára -- használókért vetélkedik az OSZK és a NAVA?

Az adatbázis egyébként mindenki számára elérhető. Egyelőre 2001. január 1-jétől 2007. augusztus 31-ig. Aki a közelmúlttal kapcsolatos hiteles információkra vágyik, már most is lelkesen kutatgathat a link honlapon. Közember és kutató egyaránt. A szeptember közepe óta 'látogatható' archívum ugyanúgy a nemzeti örökség része, mint a nemzeti könyvtár Magyarországon bármely nyelven megjelent vagy a világon bárhol magyarul vagy más nyelveken kiadott, magyar vonatkozású és magyar szerzők által készült könyv-, hírlap-, folyóirat-, kisnyomtatvány-, mikrofilm- és hangzóanyag-gyűjteménye. Az audiovizuális emlékek gyűjtése voltaképpen a '90-es évek eleje óta foglalkoztatja az Országos Széchényi Könyvtár, az OSZK tudós munkatársait. Csakhogy, míg arról törvény rendelkezik, hogy a nyomtatott kiadványokból köteles példányokat kapjon Magyarország nemzeti könyvtára, az audiovizuális dokumentumok kötelespéldány-szolgáltatásáról és azok hasznosításáról megfeledkeztek a törvényhozók. A műsorszolgáltatók is, rendszerint. A közszolgálati és kereskedelmi adók hírműsoraikat általában nem az örökkévalóságnak szánják, és emiatt a feldolgozásuk és a megőrzésük igen esetleges. Elég egy kurzus- vagy egy vezetőségváltás, és máris értékes kordokumentumok tűnnek el egyszer s mindenkorra a szemünk elől. Ezt a képtelen helyzetet akarta megszüntetni az Országos Széchényi Könyvtár, amikor az Országos Rádió- és Televíziótestület támogatásával az m1, az m2, a Duna Televízió, az RTL Klub és a TV2 hírműsorait rendszeresen rögzíteni kezdte. Aztán 2004-ben, amikor törvény határozott a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a NAVA megalapításáról, majd pedig 2006-ban az új intézmény működni kezdett, a nemzeti könyvtár vállalta, hogy a már felvett és feldolgozott anyagait átadja az ifjabb intézménynek, ő pedig tovább folytatja az öt tévéadó főműsoridőben sugárzott hírműsorainak a teljes tartalmi feldolgozását. 'Jó' magyar szokás szerint az OSZK-nak a NAVA-nál jóval szerényebb anyagi és tárgyi feltételek között dolgozó csapatát nyomban a munkájuk nyilvánosságra hozatala után körbeszurkálta a még csak igen körülményes úton-módon elérhető NAVA főnöke, Kitzinger Dávid. Mivel azonban az Indexen olvasható pattogása link után sem férhetett hozzá könnyen a NAVA-archívumhoz az átlagember, az OSZK adatbázisát viszont továbbra is bárhonnan gyorsan és simán el tudja érni, magától értetődik, hogy a NAVA-s kötekedésen átlépve, továbbra is a nemzeti könyvtár szolgáltatását részesíti előnyben. - F: okt. 27.

Régebbi hírforrás(ok): MNO, link ; HVG, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról