Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hírforrásként is hasít a TikTok

A magyar helyzet áttekintése után a Reuters a digitális hírmédiát vizsgáló 2023-as jelentésének nemzetközi tanulságai közül is kimazsoláztunk néhány érdekességet.

Még mindig mindent visz a social feedeken terjedő rövid videó.
Az, hogy a Facebook rengeteget veszített a jelentőségéből és értékéből, már mindenkinek világos, és remélhetőleg Mark Zuckerbergnek is. A felület hírforrásként mára kevésbé meghatározó lett, mint korábban: az oly sok változást hozó 2016-os évben még 42 százalék jelölte meg hírforrásként a Facebookot, mára ez a szám 28 százalékra csökkent.

Az egyik erős indok jól ismert: a videóalapú tartalmak sokkal erősebben befolyásolják a fiatal fogyasztókat, akik így inkább átpártoltak a Youtube és a TikTok felületeire. Érdekes még, hogy a Twitter eddig mintha megúszta volna azt az őrültködést, amibe Elon Musk belerángatta: a felület használata stabil maradt a legtöbb országban, míg a követőnek beharangozott Mastodon egyelőre megmaradt kisközösségi játszótérnek.

Lássunk még néhány tiktokos adatot:
- a TikTok a leggyorsabban növekvő platform
- a 18-24 évesek közül 44 százalék használja a felületet (ebből 20 százalék fogyaszt rajta híreket is)
- a legtöbben Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában használnak TikTokot, a felület különösen népszerű Peruban (30 százalék), Thaiföldön (30 százalék) és Kenyában (29 százalék)
- a TikTok, Snapchat és Instagram felhasználói hírek esetén is jobban figyelnek az influenszerekre, mint a médiumokra vagy újságírókra - ez a trend ellentétben áll az olyan régi, idősebb közönség által használt platformokkal, mint a Facebook vagy a Twitter, ahol még mindig inkább a hivatalos híroldalakat követik az emberek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról