Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogy legyen mindig elég munkáskéz a könyvtárban...

A könyvtár költöztetésekor némi bért biztosított a fenntartónk a munka elvégzésére. Ekkor tapasztaltam meg először, hogy a kevésből hogyan lehet szükséges számú munkáskezet alkalmazni. Megkerestük a munkaügyi központot azzal, hogy sok rakodó-munkaerőre van szükségünk, és van egy kis pénzünk is. Nyitottak voltak. Bár csak talán két hónapig tartott az alkalmazás, mégis sok-sok embert értesítve kialakult a csapat, kiknek a béréhez maga a munkaügyi központ is hozzátette a magáét. Ez a modell azóta működik, mi először azoknak a kollégáknak a helyére vettünk fel a támogatásukkal többeket, akik elmentek, nyugdíjba vonultak, végül közülük lett a véglegesített is. Később a munkaügyi központ ajánlotta fel -- egy-egy ottani akció, pályázat nyomán -- hogy munkanélkülieket közvetítene hozzánk. Volt, hogy mi kértük, hogy vonjanak be valaki(ke)t egy-egy akcióba. Sőt, egy kéthónapos városi munkaprogram részvevőit is fogadtuk, többeknek meg is hosszabbították a munkában tölthető hónapjait. Ez a csapat már nem is a könyvtár alkalmazásában volt, de a könyvtárban végezte munkáját. A mozgókönyvtári ellátás nagyon sok fiatal könyvtáros -- munkaügyi támogatással induló -- alkalmazását tette lehetővé. Ők ma a fiatalok számára zárulni látszó közalkalmazotti rétegnek mégiscsak tagjaivá válhatnak. A mostani országos közmunkaprogram tehát nagy gyakorlatunk miatt nem ért bennünket váratlanul. Eddig mi kértük, hogy kapjunk segítséget. Ám most az elképesztő számú érintett miatt (bár Nyugat-Dunántúlnak az ország más régióihoz képest igencsak alacsony számú közmunkást kell alkalmaznia; Nagykanizsán 840 fő) a fenntartó segítségére mi tudunk azzal lenni, hogy értelmes és hasznos munkát tudunk adni embereknek. Ők nem felsőfokú végzettségűek, sok köztük a kisiklott sorsú ember. Úgy tervezzük a munkánkat, hogy ők bele tudjanak illeszkedni a könyvtárban folyó munkába, segítsék a működésünket, javítsák a szolgáltató képességünket. Amikor ezeket a sorokat írom (2009 húsvétja), az első csoport feltöltődése történik (várhatóan egy időben 15-20 ilyen foglalkoztatottunk lesz). Az első napokban tudatos könyvtárhasználóvá szeretnénk képezni őket, hogy valamilyen területen bekapcsolódhassanak a könyvtári munkába.

Régebbi hírforrás(ok): Czupi Gyula
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról