Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogy ne csökkentsük használóink létszámát - a közösségvezérelt könyvtár modellje

A közösségvezérelt könyvtár modellje a Vancouver Public Library (VPL) link kezdeményezésére 2004-ben elindult Working Together projekthez kötődik. A közösségfejlesztés eszközeivel megpróbálták elérni és könyvtárhasználóvá tenni a társadalom peremén élő, alacsony jövedelmű társadalmi csoportokat és egyéneket.

Az ún. közösségfejlesztő könyvtárosok (Community Development Librarian) kezdtek el a kiválasztott célközösséggel foglalkozni és beszélgetni, hogy lássák, mi történik a közösségben, s hogyan vélekednek tagjai a könyvtárakról. A könyvtárosokat nagy meglepetésként érték a visszajelzések. Nevezetesen, hogy korábbi tapasztalataik alapján sok ember nagyon kritikus a könyvtárakkal kapcsolatban. Sokan úgy gondolták, a könyvtár nem az ő helyük, "az ő fajtájukat nem szívesen látják a könyvtárban", s ezt a könyvtárakon belüli, a könyvtárosokkal folytatott beszélgetések is visszaigazolták: "büdösek, nem megfelelően öltözöttek, alszanak a könyvtárban, fejüket az asztalra hajtják" - emiatt panaszkodtak a könyvtárosok, és hozzátették, hogy tényleg nem szívesen látják ezeket az embereket a könyvtárban. További problémát az jelenti, hogy a könyvtár tagsági és szolgáltatási díjai magasak, s ez jelentős akadályt jelent az alacsony jövedelműek könyvtárhasználatában; a gyerekek esetében pedig különösen a gyorsan felszaporodó késedelmi díjaktól féltek a szülők.

Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős különbség van a hagyományosan használt kapcsolatépítési módszerek (outreach) és a közösségfejlesztés módszere között, ezért új utakat kell kifejleszteni a közösség tagjainak és szükségleteinek megismerésére és megértésére. Három fő célkitűzés lebegett a könyvtárosok szeme előtt a projekt teljes időtartama alatt:
1. A társadalmilag kirekesztett emberekkel való folyamatos kapcsolattartás révén együttműködni e közösségekkel annak érdekében, hogy válaszolni lehessen az ő könyvtárral kapcsolatos szükségleteikre (még akkor is, ha azoknak az egyes emberek nincsenek is tudatában), igényeikre és elvárásaikra;
2. Azoknak a rendszerszintű akadályoknak az azonosítása és vizsgálata, amelyek miatt ezek az emberek nem használják a könyvtárat, illetve;
3. Olyan folyamatok, módszerek és technikák kidolgozása, amelyekkel ezek az akadályok legyőzhetők. A projekt eredményeképpen született meg a közösségvezérelt könyvtár működési és szolgáltatási modellje. (Kovácsné Koreny Ágnes)

Régebbi hírforrás(ok): Küszöbfélelem téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról