Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan alakítja át a 'Google Science' a tudományos kiadást? (olvasóink szavazatára)

Úgy hírlik, hogy a Google dolgozik egy saját, nyílt forráskódú tudományos együttműködési és publikációs rendszeren, a 'Google Science'-n. Egy állítólag elhangzott előadás szerint a rendszer összehozná a már meglévő Google Docs, Google Plus, YouTube és más alkalmazások platformjait, kihívást intézve a térítéses tudományos publikációs rendszerekhez és a kutatási együttműködési platformokhoz [pl. link ]. Az értesülést a Google szóvivője nem cáfolta és nem erősítette meg. Több startup vállalkozás ugrott már rá a kutatás menedzselésére, ilyen a Digital Science a Macmillan Publisherstől, vagy a PLoS OA-kiadvány. A legnagyobb tudományos kiadó, az Elsevier is 2000 OA-folyóirattal jelent meg, miközben a kormányzatok is lépéseket tettek e mozgalom finanszírozására.
A Google szolgáltatása több ponton katalizálná a tudományos termelési folyamatot. Önszerveződő lapokat, minőségi lektorálást vázol fel. A kétkedők bizonytalanok abban, hogy a technológia további erősítésével jelentős eredményt lehetne elérni egy több mint 90%-ban emberi hozzájárulást kívánó területen. A keresőóriás néhány éve már megjelent a Google Research Datasets alkalmazással, de rövidesen és hirtelen leállt vele. Lehet tehát, hogy csak hoax az egész történet. A Google azonban csak kísérletezzen, jót tesz a diskurzus a témában. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról