Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan csinálta meg Kanada a világ legjobb könyvtárait? (olvasóink szavazatára)

A nyugati világ legtöbb könyvtára a létfenntartásért küzd. Például britek több száz könyvtárat zártak be 2010 óta. Máshol csökkentették a nyitvatartást és önkénteseket alkalmaznak fizetett könyvtárosok helyett. Belgiumban egy érdekképviseleti csoport a könyvtárakról való elavult gondolkodás ellen küzd. Amerikában egyre esik a látogatószám.
Ezzel szemben a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem 30 nagyvárost vizsgáló kutatása szerint Kanadában található a legjobb közkönyvtári rendszer. Montreal, Toronto és Vancouver szintén a legjobb 10 közé került. Az 575 ülőhelyes torontói intézményben az olvasás és az események is ingyenesek. A kutatók nassolnivalók elérése szempontjából is első helyre sorolták. De a montreali könyvtárban link akár rizottót is lehet borral a könyvtárban fogyasztani.
Toronto lakosságának 70%-a könyvtárhasználó. A városi közkönyvtár link 10 millió könyvvel, e-bookkal, CD-vel és DVD-vel rendelkezik 40 nyelven. De a digitális programjában és szolgáltatásában is elöl jár például Berlin, Párizs, Bécs vagy Stockholm könyvtáraival szemben.
A makerspace műhelyében elérhető 3D nyomtató, Arduino robotika készlet és nyomda is a saját kiadású könyvek számára. Rendelkezik még podcast felvevő stúdióval és zöld vászonnal a videofelvételekhez. Ezenkívül a polgári diskurzust és a politikai részvételt is igyekeznek erősíteni például workshopokkal.
A könyvtár a fenntartási költség 90 százalékát, 200 millió dollárt a várostól kapja. Idén 51 millió dolláros beruházást tervez a regionális könyvtárakba. További 28 millió dollárt az ontariói lakosok számára elérhető digitális közkönyvtárra. A jövőben a könyvtár további privátszetkorbeli partnerségekben gondolkodik. Többek közt a Cisco Canada újszerű technológiát biztosítana a könyvtárnak. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról