Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hogyan csökkentheti a könyvtár a karanténban felerősödő erőszak esélyét?

Kínában a bejelentett(!) erőszakos cselekmények száma februárban megháromszorozódott az előző év azonos időszakához képest. Ez szakértők szerint egyértelműen a lakhely-elhagyási tilalom következménye.
Ahogy lassan kezdjük legalább részleteiben megérteni, mit is jelent a koronavírus az eddig ismert életre nézvést, kibukkan az is, ami első blikkre talán kevésbé kézenfekvő, azazhogy a tartós bezártság szívás. Merthogy ennek a szívásnak vannak még bugyrai. Ez a mostani vírus nem csak a tüdőben hozhat létre akár halálos szövődményt. Ahogyan az eleve beteg szervezetben életveszélyes lehet a koronavírus, az eleve beteg kapcsolatokban is az. Karantén idején az eldurvuló, esetenként halálos kimenetelű kapcsolati és családon belüli erőszak sajnos nagyon is valós szövődmény. A társasági távolságtartás lassítja a vírus terjedését, de az erőszakra éppen ellenkezőleg hat. Erre pedig fel kell készülnünk.
(...) Ha a szomszédban gyanús, aggasztó dolgok történnek, és nem tudod, mit tegyél, kérj segítséget! Tel.: 112. Most ne mérlegeljenek! Bővebb információért látogass el a Bantalmazas.hu honlapra, krízis esetén pedig érintettként vagy (fül)tanúként hívjátok az éjjel-nappal elérhető +36-80/205-520-as telefonszámot! Ha (egyelőre) nincs közvetlen vészhelyzet, írj az okit@csbo.hu e-mail-címre. (WMN)
- A könyvtár lehetőségei pl.:
1. Beszélgetővonal fenntartása, kommunikálása (honlapon, könyvtár falán, sajtóban Facebookon stb.), a telefont felvevő személy arcképével, néhány biztató szóval.
2. Segélyhívó telefonszámok, kríziskapcsolati webhely, email kiplakátolása
3. A témával kapcsolatos, e témára összpontosító webes aloldal készítése
4. A témára vonatkozó biblioterápiás illetve online szakkönyves, szakcikkes ajánlás készítése.
Persze, az a legjobb, ha a könyvtárak nem egyenként, hanem több könyvtár egymással összedolgozva készít plakátot, honlapot, ajánlót. A vírus ugyanis kiváló alkalom a szavak szintjén régóta emlegetett partnerkapcsolatok és forrásmegosztás gyakorlati megvalósítására :-) (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról