Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan csökkenti környezetterhelését egy múzeum?

A múzeumok kizöldítéséhez a nyílászárócserén, a kurátorok és a műtárgyak utaztatásának lefaragásán túl a sztárkiállításokra utazók tömegét is vissza kellene fogni, de úgy, hogy az élmény és a bevétel is megmaradjon.
A jövedelmezőségük miatt egyre népszerűbbek a "tömegtárlatok". (A Szépművészeti Múzeumban pl.: Bosch-, az El Greco- és a Matisse-kiállítással, idén a Csontváry- és majd ősztől a Renoir-kollekció). Ám környezetvédelmi szempontból egyre aggályosabbak a hatalmas közönséget megmozgató és nem mindennapi logisztikát kívánó blockbusterek. A párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum egyik munkatársa kiszámolta, hogy még egy 2016-ban nyílt, a nagy nemzetközi sikerekhez képest szerénynek mondható, medvékről szóló kiállításuk megrendezése is 454 úszómedencényi víz és 23 háztartás éves áramszükségletét fedező áram felhasználásával, valamint annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával járt, mintha Párizs és Marseille között 74-szer szállt volna oda-vissza egy repülőgép.

A franciaországi múzeumok környezetszennyező hatásán paradox módon a pandémia első hulláma alatti bezárások idején kezdtek el közösen töprengeni a leglátogatottabb ottani kiállítóterek vezetői. Az ebből induló szakmai kezdeményezésből született meg a Modern Művészeti Múzeumok és Gyűjtemények Nemzetközi Bizottságának (CIMAM) ajánlása, ami segít az intézményeknek közeledni a karbonsemlegességhez. Az ajánlások között - a világítás és a nyílászárók kötelezően előírandó korszerűsítésén túl - olyanok szerepelnek:
- az időszaki kiállítások legalább három és fél hónaposak legyenek
- inkább támaszkodjanak saját gyűjteményükre
- a legkevesebb kibocsátással járó módon szállítsanak, a bérlést online szervezzék
- csökkentség a bemutatott művek számát (bőven elég 40 db)
- a paravánok legyenek többször felhasználhatóak.
- a digitális prezentációs lehetőségek kihasználása (filmek, zenék, digitális és animált reprodukciók változatos keverékével felturbózott élmény).
A párizsi Universcience terve: a belépti díjakat a látogatók által használt közlekedési eszközök alapján differenciálnák, magyarán: minél környezetkímélőbb módon érkezett valaki, annál olcsóbb jegyet válthatna.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról