Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan építse önismeretét egy könyvtárvezető? 2. (olvasóink szavazatára)

Az önismereti hiányosságok felismerése (ld.: link ) után azt nézzük: milyen következményei lehetnek a hiányosságoknak, és mit tehetünk ellenük?
- Az önismeret típusai: 1. Belső tudatosság, hogy mennyire ismerjük saját értékeink, érzéseink, magatartásunk. Ez nagyobb munkahelyi elégedettséghez vezet. 2. Külső tudatosság: tudjuk, mások hogyan néznek ránk, és hogyan hatunk rájuk. Ez utóbbi a fontosabb. Az ilyen vezetők képesek az empátiára, nyitottságra más perspektívák irányában. Ez vezet elégedettebb munkavállalókhoz, akik jobb kapcsolatot akarnak a vezetőjükkel. Egy tanulmány szerint a vezetők 10-15%-árnak van meg mindkét tudatossága.
- Önismeret építése: Először is tükörbe kell nézni, megismerni a saját hibáinkat. Ennek egyik módja a 360 fokos visszajelzés. Utána lehet elkötelezni magunk az önismeret megszerzésére.
1. Jó módszer a "mindfulness", ami segít fókuszálni a külső és belső tapasztalatokra. Kutatók szerint naponta 10 perc tudatosságnövelő gyakorlat 5 héten át 35%-kal növeli az önismeretet.
2. Sok negatív eredmény a megszokott gondolkodásból és cselekvésből ered. Tarts szünetet a cselekvés előtt. Pl. elég csak egy polcon a jelzeteket végignézni, hogy másra tereljük a figyelmünk.
3. Az agy szereti az egyszerűséget. Ez rossz hallgatósággá tesz minket, mert a figyelem helyett a prekoncepciókra támaszkodunk, megnehezítve mások aggodalmának és szükségletének megismerését. Összpontosíts, nehogy megelőzze az ítélet a megértést.
4. Légy nyitott, kíváncsi mások új ötleteire. Készülj fel olyan információkra, ami kihívás elé állítja eddigi feltételezéseidet.
- Tanulható készség: a vezetés az érzelmi intelligenciával függ össze, ahogyan az önismeret is. Talán veleszületett képességnek tűnik, de fejleszthető is, akár az önismeret. Mint ahogy lehet jobb étrendet vagy testmozgás gyakorlatokat összeállítani. A jutalom a nagyobb munkahelyi elégedettség a vezető és a munkatársak részéről egyaránt. Megtérülő idő- és energiabefektetés. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról