Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan építsünk ki meleg, befogadó helyet? - A könyvtáros egyesület ajánlása

Útmutató készült Warm Welcome címmel azon intézményeknek, amelyek melegedő helyként szeretnének működni a hideg hónapokban. A kiadványt a CILIP könyvtári és információs szervezet elsősorban közkönyvtárak számára készítette, de a szerkesztők elképzelése szerint bármely más helynek segítséget nyújthat.
Az ötletet Martin Lewis, pénzügyi tanácsadó 2022. szeptemberi Twitter üzenete adta, aki hiányolta hasonló kiadvány meglétét. A CILIP segítségével Lewis és a könyvtárak most egy 19 oldalas kiadványban gyűjtötték össze a vonatkozó tippeket.
A könyvtárak már régóta segítenek a rászorulóknak melegedőként, de mostanában különösen nagy szükség lesz erre a funkcióra. A CILIP kiadványa ezt a sürgető szükségletet támasztja alá, mely szerint a könyvtáraknak ebben az élre kell állni.

A Warm Welcome részletesebben értekezik a következő szempontokról:
- Fizikai hely és lokáció, pl. a hely megközelíthetősége (bejárat megközelíthetősége, ajtók, liftek, vészjelzők stb.), fűtési költségek kiszámítása.
- Meleg és biztonságos terek, pl. terek tervezésének megfontolandó pontjai, kapacitás (nyitvatartás, fő használati időszak megállapítása, felhasználószám, intézményen belüli terek számba vétele), levegő keringtetés, hőmérséklet, higiénia és távolságtartás.
- Utazás és hozzáférhetőség, külön tekintettel a fogyatékkal élők hozzáférésére.
- Aktivitás és szolgáltatások.
- Önkéntesek, gondozói személyzet és a biztonságért felelősök.
- Hogyan érdemes a helyet ismertté tenni.
A teljes dokumentum a megadott linkről letölthető, angol nyelven: link (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról