Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hogyan építsünk szabadulószobát fillérekből? (olvasóink szavazatára)

Egy szabadulószoba kiépítéséhez nem feltétlen kellenek milliós költségek. Sőt még különösebb tapasztalat sem. Legalábbis a Tennessee államban, Franklinben található Williamson közkönyvtár szerint. A könyvtárosok az interneten kerestek hasonló példákat. Végül a tinédzser olvasórészleget alakították át szabadulószobává. Itt voltak adottak a feltételek, például csukható ajtók. De a többi látogatónak játék közben is el kell tudni érni a könyvtári szobát.
A szabadulószoba egy népszerű brit sorozat, a Doctor Who (magyarul: Ki vagy, Doki?) tematikát kapta. A sorozat a Doktorról szól, aki időben és térben is tud utazni a TARDIS segítségével. Az "időgép" a viktoriánus telefonfülkére hasonlít. Ezt a jelképet használták a könyvtárosok a bejárat kialakításakor, amit kartondobozokból állítottak össze. A teremben pedig ragasztócsíkokkal választottak le további részeket. Ezeken az "erővonalakon" kell átjutni a játék közben a kijutáshoz.
A történet szerint a Doktor egyik ellensége ellopta a szónikus csavarhúzóját, és a TARDIS-on belül rejtette el. Az ellenségek hozták létre az erőtereket, amin a feladványok megoldásával lehet átjutni. A végcél a csavarhúzó replika megtalálása, amit a könyvtárosok a videojátékos szekrénybe rejtettek. A csavarhúzó a kulcs a kijutáshoz.
A játékhoz fel lehet használni a könyvtárban lévő dekor elemeket. Akár játékpolcot, sakktáblát, iPadet, rajzokat. És persze ott vannak a könyvek, ahová kódokat és rejtvényeket lehet csempészni. Az újabbnál újabb feladványokhoz pedig az előre megírt index kártyák segítenek eljutni. Ezeket úgy kell megfogalmazni, hogy a tematika (pl. Doctor Who sorozat) ismerete nélkül is bárki meg tudja érteni. A játéknak pedig meg kell tervezni a kereteit. Itt egy órája volt minden csapatnak a kijutásra. Ha segítséget kértek, akkor 5 percet vontak le az idejükből. A szabadulószoba nagyon sok látogatót, köztük új tinédzsereket vonzott a könyvtárba. Könnyen megismételhető bármikor. Az összeállítása kevesebb mint 50 dollárba (~15 ezer forintba) került. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Szabadulószoba téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról