Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan érdemelhető ki 'Az USA legjobb könyvtára' cím? (olvasóink szavazatára)

Idén tizedszerre jelent meg a közkönyvtárakat minősítő Library Journal Index. 7409 könyvtár tett eleget a bekerülési feltételeknek. Végül 259 szerzett 3, 4 vagy 5 csillagos minősítést. Közülük 54 nem szerzett csillagot az előző évben.
A 30 millió dollár feletti költségvetésű könyvtárak közé nem érkezett újabb csillagos tag. A legtöbb új tag (9-10 könyvtár) a 10-50 ezer dolláros és az 50-100 ezer dolláros költségvetésűek közül került ki. Az összehasonlítás alapját a költések és a vizsgált szolgáltatások teljesítménye jelentette.
2009-2015 között az Index négy mérést alkalmazott:
- a könyvkölcsönzések mennyiségét
- a látogatószámot
- a programokon való részvételt és a
- nyilvános internet-hozzáférést.
A kutatók az arányosított kapcsolatot vetik össze a könyvtárak statisztikai adatai között.
Jövőre az Index beveszi a WiFi hozzáférés minőségét. Idén ez meghiúsult a 80 százalékosnál alacsonyabb válaszadási ráta miatt. Az államok közt jelentős különbségek voltak a WiFi adatok közlésében. 2015-ben 1800 könyvtár egyáltalán nem szolgáltatott erről adatot, a használat nehézkes mérése miatt. A mérőszámok kialakítása és bevezetése hosszadalmas folyamat.
További megbeszélés tárgya a könyvtári weboldalak használata és a makerspace tevékenységek. A műhelyek összehasonlítása azért rejt kihívást, mert nagyon sok különféle tevékenységet tartalmazhat. A hagyományos barkácsolástól a színházi műhelyeken át az új találmányok prototípusainak készítéséig. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról