Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan esett vissza a könyvtárhasználat az eddigi vírusos időszakban, az előző év hasonló szakaszához képest?

Öröm, ha egy országnak olyan könyvtári statisztikája van, melyből azonnal kimutatható a szolgáltatások teljesítménye. A friss holland statisztika link szerint a koronavírus hatására a könyvtárak kölcsönzése kb. 20%-ra esett vissza. Azaz a 2019. év hasonló időszakának 10,8 millió kölcsönzése 2,2-re apadt. Igaz, ez azt is jelenti, hogy az e-könyvek kölcsönzése megduplázódott. [Ilyen Magyarországon gyakorlatilag nincsen. - szerk.] Bár a könyvtárak jóval többet tesznek, mint kölcsönöznek, a vizsgált nyolc hét alatt a több mint 8,6 milliós kölcsönzés-veszteség azt is jelenti, hogy a gyerekek feltehetően 4 millióval kevesebb könyvet vettek kézbe. Vajon behozható-e ez a lemaradás? - kérdezi Mark Deckers könyvtári tanácsadó. Még elgondolkodtatóbb a könyvtári digitalizálás tényleges szerepe. A könyvtárak az olvasmányoknak csak töredékét képesek - Hollandiában - elektronikusan olvashatóvá tenni. [Magyarországon annyit sem.] Ezért is is reméli a szakértő a könyvtárak mielőbbi újranyitását. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról