Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan indítsunk főzőklubot a könyvtárban? (olvasóink szavazatára)

Lindsey Tomsu közkönyvtáros bevallása szerint mindig a tinédzserek ötleteiből indul ki, ha nekik tervez programokat. Így alakult meg és működött sikerrel öt éven át a Bacon Club a tinédzser tanácsadói csoport javaslatára, amelyen különböző bacon típusokat és ízeket próbáltak ki a könyvtár egyik közösségi terében. Később a tizenévesek javaslatára a csoport Bacing Clubbá azaz sütő-, főzőklubbá alakult: kíváncsiak lettek más ételek készítésére is. Iskolaidőben havi 2 órára találkozott a csoport, hogy egy-egy recepttel kísérletezzenek. Ezt kezdték kevésnek találni, ezért az iskolai szünetben 10 további ételt kipróbáltak.
Egy főzőklub (sütőklub) indításához a könyvtáros szerint kb. 30 dolláros (mintegy 8800 Ft) befektetésre van szükség, de ebből később sok eszköz újrahasznosítható. Alapvető 3 különböző méretű keverőtál, 1 mérőpohár szett, 1 mérőkanál szett, 1 spatula, 1 kés, 1 pár sütőkesztyű, 1 sütéshez alapvető csomag beszerzése, például liszt, cukor, só, bors, sütőpor, szódabikarbóna beszerzése. Ha a könyvtárban vagy a város közösségi központjában hozzáférhető a konyha, akkor érdemes még a lábas, sütőlap, "muffin sütő" és egy pizzasütőlap vásárlása. Ha nincs konyha, akkor mikrosütővel vagy a szülőktől, kollégáktól, otthonról kölcsönzött eszközökkel is lehet recepteket kipróbálni, például "Crock-Pot" elektromos főzőedénnyel, gofrisütővel, mini főzőlapokkal, vízforralóval. Az egyetlen fontos szabály: mindent tisztábban kell visszaadni a tulajdonosának, mint ahogy elhozták.
A gyerekeknek a könyvtár szakácskönyvei és a gyerekek-főzőkönyvek adnak ötletet. Átbeszélik, mi kell hozzá, mennyibe fog kerülni és meddig fog tartani az elkészítés. A Baking Club tinédzsereinek kedvence a saját ízesítésű Goldfish cracker és a sütés nélkül gofrisütős mirelit pizza, egyedi feltétekkel.
Egy ilyen klub oktató és szórakoztató is egyben a könyvtáros szerint. Megtanult készségek: konyhai biztonság, receptolvasás, mérés és az elkészült munka sikerének ünnepelése. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról