Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan írjon szakcikket a könyvtáros -- segítő tippek

A szakcikkek a könyvtáros szakmában is arra valók, hogy a szakemberek egymással megosszák tapasztalataikat. Számos írástechnikai, stílussal és nyelvtannal foglalkozó -- nyomtatott vagy elektronikus -- segédlet áll az érdeklődők rendelkezésére, akik publikálni szeretnének.
A cikkeket harmadik személyben írjuk, objektív és formális stílusban, részekre tagolva. Az eredeti kutatásokról szóló cikkek szokásos tagolása szerint haladva:
- a bevezetés a cikk célját közli (jelen időben);
- a szakirodalom áttekintése a korábbi kutatásokat foglalja össze, és a saját kutatás indokoltságát alapozza meg;
- a módszerekről szóló fejezet a kutatás tervét, tárgyát, elemzéseit mutatja be (múlt időben);
- az eredmények rész a módszertan sorrendjében objektíve írja le, mire jutott az adott kutatás, olyan módon, hogy azok is értsék, akik a nyers adatokat nem ismerik (múlt időben);
- a tárgyalás rész adja meg az eredmények rész magyarázatát, magát a kutatási kérdésre adott választ; az első bekezdés fogalmazza meg tömören az általános következtetést;
- a következtetések rész voltaképpen a cikk tömör összefoglalója egy bekezdésben (azt szeretnénk, hogy erre emlékezzen az olvasó a cikk elolvasása után). (ref.: Tippek ahhoz, hogy a könyvtárosok számára a publikálás ne legyen rémálom...; Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról