Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan készítsünk kis könyvtári videókat? (olvasóink szavazatára)

Egy archívum elképesztő érdekes történeteket rejthet. Pont olyanokat, amire a közösségi médiában felfigyelnek. Mostanában leginkább rövid videós formában. Keith Kesler, a Los Angeles-i Közkönyvtár (LAPL link ) közösségi csatornáinak szerkesztője 3,8 millió embert ér el a hozzájuk tartozó 73 könyvtár tartalmain keresztül. Ennek kapcsán osztott meg tippeket.

Régebben még képekkel is fel lehetett kelteni a figyelmet, például a nemzetközi macskanap alkalmából. Manapság viszont egy kép nem elég, főleg nem egy fekete-fehér archívumi változat. A közönség jobban díjazza a videókat. Sokan abba a hibába esnek, hogy rögtön a technikai részletekről kezdenek érdeklődni. De nem ez a helyes folyamat. Kesler szerint így érdemes nekilátni:
- Nézzük meg, milyen anyagok vannak a könyvtárban. Mi lehet ezek közül izgalmas? Mik lehetnek rövid témák? Egy videó maximum 2 perc lehet! Több rövid anyagot érdemes készíteni.
- Kezdjük azzal, amiről a könyváros legjobban tud beszélni. Vagy pedig egy aktualitással, ami kapcsolódik a gyűjteményhez is.
- Egy sablon segít csökkenteni a videóban szereplő könyvtáros szorongását. Röviden tartani a videót. Egy példa: link Bevált forgatókönyv:
1. Ütős bevezetés vagy egy kérdés. Az első 6 másodperc a legfontosabb! Sokan itt hagyják abba a videót, ha nem fogja meg őket.
2. Bemutatkozás névvel és titulussal. Cél, hogy közvetlenebbé tegyük a hangulatot és presztízse legyen a beszélőnek, aki a téma szakértője.
3. A videó tartalmi törzsében 3 gyűjteményi elem bemutatása. Mindegyik tömören.
4. Zárás, hogyan tudnak erről a témáról a nézők többet megtudni. Pl. "Ha érdekes volt, akkor nézd meg az online archívumunkat!" vagy "Nézd meg a gyűjteményt élőben, a könyvtárban".
- A tartalmak rögzítéséhez elég egy telefon. Ajánlott mód: 4K / 30fps. Mindez feldobható még vezeték nélküli mikrofonnal (pl. Sennhesier AVX), világítással (pl. Aputure 120d), tripod állvánnyal. Csak ezek után érdemes telefonról kamerára váltani.
- Felvétel előtt érdemes beszélgetni a szakértővel, oldani a hangulatot. Megnyugtatni, hogy többször is fel lehet venni. Nem kell egyszerre elmondania mindent, lehet vágni. Plusz lehet segítő kérdéseket feltenni.
- Érdemes a dokumentumokról is felvenni néhány közelit. Majd ezeket bevágni, hogy ne csak a beszélőt mutassuk a videóban.
- Ha senki nem szeretne szerepelni a videón, akkor lehet hangalámondással is videót készíteni. Példa egy ilyenre: link
- Ajánlott szerkesztőprogramok: Final Cut Pro, ingyenes alternatíva a TikTok videószerkesztője (nem csak TikTok videókhoz) vagy a CapCut. Érdemes feliratozást készíteni, a hallássérültek miatt, és mert sokan nézik kikapcsolt hanggal a közösségi médiát. A TikTok és Instagram is rendelkezik feliratozóval, de ne bízzunk az automatikus változatában.
- A közzététel után sem ér véget a munka. Nézni kell a reakciókat, hozzászólásokat, és válaszolni rájuk, akár új tartalmak ajánlásával. Plusz elemezni az adatokat, ami alapján a jövőben még jobb, a nézőket még jobban érdeklő tartalmakat lehet készíteni. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról