Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan küzdhet a könyvtár a hajléktalanság ellen? - IFLA-irányelvek a hajléktalanok könyvtári ellátásáról

Az IFLA 2017-ben adta ki irányelveit (IFLA Guidelines for Library Services to People Experiencing Homelessness) a hajléktalanok könyvtári ellátásáról.
Az irányelvek első pontja úgy hangzik, hogy a könyvtárat a hajléktalanok szempontjából kell szemügyre venni. Meg kell tehát vizsgálni, hogyan lehet megszüntetni körükben a "küszöbfélelmet", milyen eszközökkel lehet népszerűsíteni a könyvtárat. A könyvtárosok számára célszerű rendszeres továbbképzéseket, beszélgetéseket szervezni az előítéletek megszüntetése érdekében és a konfliktushelyzetek megelőzésére, mégpedig mindig az érintettek és a hajléktalanokkal dolgozó szervezetek, intézmények bevonásával.
Az irányelvek a beküldött jó gyakorlatokon alapulnak. A Vancouveri Városi Könyvtár munkatársai például rendszeresen felkeresik a hajléktalanszállókat és -étkezőket, hogy az ott élők igényeiről tájékozódjanak. Másutt is rendszeresen együttműködnek az állami és civil szervezetekkel. A Newcasle-i Regionális Könyvtár (Ausztrália) évente egyszer hajléktalan-napot szervez a kapcsolatok fenntartása érdekében.
A hajléktalanok a könyvtárban pihenő- és tisztálkodóhelyet keresnek, szeretnék holmijukat egy időre biztonságos helyre letenni. A könyvtárban zavartalanul tartózkodhatnak, elvégezhetik egy-egy teendőjüket, kikapcsolódhatnak. Élethelyzetük dacára nekik is van igényük arra, hogy olvassanak, az interneten munkát vagy lakhatási lehetőséget keressenek, e-mailt írjanak, családtagjaikkal vagy barátaikkal kommunikáljanak. Az előírásokat a lehető legrövidebben és általánosan kell megfogalmazni, inkább pozitív, mint negatív hangnemben. (Nem azt kell írni, hogy a könyvtárban tilos aludni, hanem azt, hogy szabad aludni, mindaddig, amíg az másokat nem zavar.)
Ami a szolgáltatásokat illeti, a Zágrábi Városi Könyvtár számítógép-használati és információkereső kurzusokat szervez hajléktalanoknak, ezzel segít nekik újra integrálódni a könyvtáron kívüli társadalmi és kulturális életbe is. A New York-i Jamaika városrész Queens Könyvtára szükségszállókon szervez felolvasásokat és könyvklubokat, ahol könyveket is kölcsönöznek. A New York Public Library címjegyzékkel támogatja a hajléktalanokat, hogy kapcsolatba lépjenek különböző segítő szervezetekkel. Sok könyvtár szervez programokat hajléktalan családok, gyerekek, egyedülállók, menekültek számára. (Ezzel a kérdéskörrel külön fejezet foglalkozik az irányelvekben.) A kínálatot érdemes rendszeresen értékelni és a pozitív eredményekről a fenntartókat, finanszírozókat értesíteni. ("Senkit nem hagyunk magára": IFLA-irányelvek a hajléktalanok könyvtári ellátásáról; ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): IFLA-ajánlás hajléktalanok (és menekültek) ellátására link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról