Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hogyan lehet az előjegyzés ugyanolyan jó, mint a könyvtárközi kölcsönzés?

A Utah állambeli Brigham Young University (BYU) Harold B. Lee Könyvtára megvizsgálta a használók által kezdeményezett (PDA) és a könyvtáros által végzett dokumentumbeszerzés közötti viszonyt.
A kapott eredmények nyomán a könyvtár beszerzési szabályzatát módosították. A nagyon keresett művekből (tárgyuktól függetlenül) azonnal példányokat vásároltak, ha már négyen előjegyezték. Csak akkor kerül sor könyvtárközi kérésre, ha 1) azonnal kell a könyv, 2) nem új vagy népszerű műről van szó, de kikölcsönözték, 3) egy hétnél hosszabb ideig nem hozzák vissza. (Ennyi időt vesz igénybe, mire lebonyolódik egy KKK; ha gyorsan meg tudják venni, nem kérik más könyvtártól.) A nagyon népszerű könyvek esetében előjegyzést ajánlanak. (Jó, ha a keresett művekről mind a KKK-csoportnak, mind a kölcsönzést végzőknek tudomása van. Mindig akad olvasó, aki egyszerre próbálja előjegyzéssel és könyvtárközi kéréssel megkapni a kívánt címet: számukra az előjegyzést ajánlják fel.) (Nyomtatott könyvek gyarapítása olvasói kérésre: hogyan lehet az előjegyzés ugyanolyan jó, mint a könyvtárközi kölcsönzés; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról