Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan lehet azonosítani az MI-vel generált szövegeket?

Tavaly novemberi megjelenése óta az OpenAI ChatGPT chatbotja lázban tartja a világot. A szoftver felhasználóinak száma mostanra már elérte a 100 milliót és az internetet egyre inkább elárasztják a mesterséges intelligenciával generált szövegek. A nagyfokú figyelem azonban kezdetektől nem csupán a lenyűgöző lehetőségeknek szól. Az online világban ezek az MI-eszközök tovább torzíthatják az általunk fogyasztott információkat, ezért szükség van olyan módszerekre, amelyekkel megkülönböztethetjük az ember és a mesterséges intelligencia által írt szövegeket és elejét vehetjük a technológiával való esetleges visszaéléseknek. Bár a ChatGPT és riválisai korántsem tökéletesek, a géppel előállított szöveg azonosítása egyáltalán nem könnyű feladat. Számos kutató dolgozik azon, hogy különféle MI-technológiák segítségével ki tudják szűrni a mesterséges intelligencia által generált szövegeket. Ám minél nagyobb és fejlettebb a szöveggenerálásra használt nyelvi modell, annál nehezebb olyan MI modelleket készíteni, amelyek felismerik, hogy melyik szöveget írta ember és melyiket nem. A másik probléma, hogy az MI által generált szövegek kiszűrésének módszerei gyorsan elavulnak és a detektáló modellek nem tudnak lépést tartani ezekkel a szoftverekkel. (via MI Újság)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról