Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Hogyan lehet kikezdeni egy szakma identitását?

Porogi András arról beszélt, hogy miért dühösek a pedagógusok. A budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója úgy véli, hogy a kormány az átalakításokkal megtámadta a pedagógusok szakmai ethoszát. Az ethosz és identitás szerinte több összetevőből áll. - A pedagógus a közjót szolgálja, gyereket nevel. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerűen csak a fizetéséért dolgozik. Ez fontos identitástudat. Egy másik fontos elem az áldozatos munka. A mérleg emiatt negatív. Valamit felajánlok egyoldalúan a közjónak vagy a hazának, de nem kapok vissza semmit. A negatív mérleg esetenként pozitívba fordul, amikor egy volt tanítvány azt mondja, "tanár úr, mindent magának köszönhetek". Az áldozattudat a kevés fizetés miatt alakult ki. Része ennek az identitásnak az autonómia is. Becsukom az osztálytermet, és azt csinálom, amit akarok. Ez sokszor szerencsés, sokszor nem az. A pedagógusnak nincs főnöke. Az igazgató nem főnöke, ő csak megszervezi a munkáját. A pedagógus egészen másképp viselkedik, mint egy hivatalnok. Igazából nem mérhető a munkája. Persze sok minden mérhető, de a pedagógus azt gondolja a munkájáról, mint a kis herceg: "a lényeg láthatatlan", ő felneveli a haszontalan gyermeket - sorolta a pedagógus identitásának főbb elemeit.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról